Komedie Rozpuštěný a vypuštěný: Smoljak a Svěrák se zhádali do krve, 3 roky spolu nemluvili | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Komedie Rozpuštěný a vypuštěný: Smoljak a Svěrák se zhádali do krve, 3 roky spolu nemluvili

Rozpuštěný a vypuštěný
Rozpuštěný a vypuštěný (Foto Aha! - Martin Pekárek, ara)

Ti dva byli nerozluční parťáci, skoro jako bratři, léta bez sebe nedali ani ránu. Tohle natáčení je ovšem nezastihlo v ideálním rozpoložení. Hádali se, nějaký čas spolu nepromluvili ani slovo, dokonce si dělali naschvály. Řeč je o Zdeňku Svěrákovi (77) a Ladislavu Smoljakovi (†78) a jejich skvělém filmu Rozpuštěný a vypuštěný (1984).

Počítal s hlavní rolí, dostal pouze štěk

Původně se jednalo o divadelní aktovku Vražda v salonním coupé, kde v hlavní roli inspektora Trachty exceloval Zdeněk Svěrák. Jak už to tak u této dvojice bývá, dílo se pánům povedlo a představení mělo obrovský úspěch, nebylo překvapením, že se jej rozhodli i zfilmovat.

Jenže předtím než padla první klapka, se Svěrák se Smoljakem nepohodli. Usmíření se nekonalo, naopak spor se vyostřoval. A rozjetý filmový projekt už nešlo zastavit. „Zdeněk automaticky počítal s tím, že hlavní roli inspektora Trachty, vzhledem i k tomu, že ji hrál v divadle, dostane on. Ale Láďa mu oznámil, že chce obsadit profesionálního herce a nabídl ji Jiřímu Zahajskému,“ zavzpomínal na prekérní chvíle herec Petr Čepek (†54), který ztvárnil postavu policejního ředitele.


Naschvály pokračovaly dál

Zklamný Svěrák nakonec ustoupil a vybral si jinou roli – hajného Hlaváčka. Ale ani tu mu režisér Smoljak nesvěřil. Domluvil se na ní s Rudolfem Hrušínským (†73). A mít ve filmu takového herce – proti tomu nešlo protestovat. „Svěrák nakonec musel vzít za vděk pouze malou rolí průmyslového básníka Jelínka. Nesl to dost špatně,“ dodal pamětník natáčení. „Byl jsem tím dožrán,“ přiznal bez servítků sám Svěrák.

Aby svému kolegovi dokázal, že umí opravdu hrát, dal se dohromady s Vítem Olmerem (70) a natočili spolu film Co je vám, doktore?. Tam si zahrál hlavní postavu a byl spokojený. Nicméně se Smoljakem tři dlouhé roky nepromluvilo slovo. K usmíření došlo až před natáčením Nejisté sezony.

PODÍVEJTE SE NA JEDNU ZE SLAVNÝCH SCÉN FILMU

Brodský pomohl synovi

Režisér Smoljak chtěl dostat do filmu také Vlastimila Brodského (†81), jenže tento herecký bard měl kalendář nabitý. „Zmínil se ale, že má velice šikovného a talentovaného syna,“ prozradil náš zdroj z tehdejšího štábu. Smoljak neváhal a pozval mladého Bróďu (53) na kamerovky. „Ihned ho zaujal. Přesně tak si policejního praktikanta Jindřicha Hlaváčka představoval. Přesto ale přes Marka nechal jeho otci vzkázat, že ho bere jen v případě, když si tam zahraje také,“ dodal. A Brodský senior souhlasil. Byl to tak vůbec první film, ve kterém si spolu zahráli.


Zajímavosti

• Menší roli bordelmamá přijala Jaroslava Adamová. A to z toho důvodu, aby udělala radost svému manželovi, který byl velkým fandou divadla Járy Cimrmana.

• Záběry s parním vlakem, který jede proti drezíně, jsou převzaty z filmu Páni kluci (1975). Pouze byly zrcadlově obráceny.

• Filmovou manželkou Rudolfa Hrušínského byla opět Blažena Holišová. Manželský pár si zahráli ještě ve filmu Slavnosti sněženek (1983) či Jak básníkům chutná život (1987).

• Scénář k filmu přinesl Ladislav Smoljak na Barrandov už zkraje 70. let. Jenže dramaturgům se nezdál moc přesvědčivý a odmítli ho. „Museli jsme natočit filmy Jáchyme, hoď ho do stroje a Marečku, podejte mi pero, než nás vzali na milost a zdálo se jim to dost dobré,“ zavzpomínal Smoljak.

Kachny, kachny, kachny…

Jak vznikla nejslavnější hláška v podání Zdeňka Srstky (77):

„Před natáčením jsme hráli s Rudolfem Hrušínským karty v hospodě a čekali na to, až na nás přijde řada. V tom přišel režisér Smoljak a povídá mi: ‚pane Srstka, umíte text?’ Vždyť tam mám jenom jedno slovo: kachny, odpověděl jsem mu. A on, abych mu to předvedl a odříkal mu to. Hned mě opravil, že to slovo kachny musím víc vyštěknout. Pak mi řekl, abych si ten text šel učit někam stranou do klidu. A pak, že není malých rolí.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.