Velikonoční pečení po italsku podle Alice Bendové: U plotny s dětmi!
Do velikonočních příprav zapojila herečka Alice Bendová (39) své dvě ratolesti. Místo barvení vajíček se pustila s Aličkou (3) a Vašíčkem (5) do pečení. U sporáku zažila kvůli svým potomkům, kteří jsou jak z divokých vajec, pěkně horké chvilky.
„Moje děti jsou malí ďáblové. Nevydrží sedět, a tak jsme měli co dělat, abychom je uhlídali a ony se při řádění v kuchyni nespálily o rozžhavenou pec. Pár skutečně horkých chvilek jsme zažili, ale naštěstí se nic nestalo a výsledek stál za to,“ svěřila se deníku Aha! Bendová, která se letošní Velikonoce rozhodla pojmout tak trochu netradičně a vyzkoušet, jak křesťanské svátky prožívají lidé v Itálii.
„Mám k této zemi vřelý vztah a po sladkém životě tam se mi stýská,“ řekla Alice s tím, proč se rozhodla i se svými dětmi vyrazit načerpat italskou atmosféru do tratorie Mercato. „Když mi dal šéfkuchař Roberto ochutnat jejich tradiční velikonoční specialitu La Columba, rozhodla jsem se, že vyzkouším tu. Z kynutého těsta ale moc nepeču, protože preferuji především rychlá jídla, tak jsem poprosila Roberta o pomoc a společně s dětmi jsme se do toho pustili,“ dodala.
Kromě italské velikonoční holubice vám deník Aha! přináší recept na pizzu podle dětí Alice Bendové.
Moučník ve tvaru holubice La Columba
Potřebujete
500 g hladké mouky • 150 g moučkového cukru • 150 g rozpuštěného másla • 2 dl mléka • 6 vajec • 25 g droždí a prášek do pečiva • 150 g mandlové mouky • 100 g kandované pomerančové kůry • 100 g cukrové ozdoby • 100 g celých mandlí • 2 bílky • špetka soli
Postup:
Základem receptu je kvásek z mléka, cukru a droždí, který se nechá asi hodinu kynout. Poté se přidají vejce s moukou a směs se dá znovu odpočinout. Nakonec se vmíchá máslo, zbytek cukru, vajec a nechá se kynout přes noc.
Druhý den se zadělá nové těsto, které se ochutí kandovaným pomerančem, pomerančovou kůrou, mandlemi a tajnými přísadami, které dodají moučníku nezaměnitelné aroma. Obě těsta se spojí dohromady a po půlhodině odpočinku se rozdělí do forem. Naplněné formy se nechají dalších šest hodin kynout. Na závěr se těsto potře glazurou z mandlové mouky, bílku a másla. Po vrchu se ozdobí celými mandlemi s cukrem a peče se zhruba hodinu při 170 °C.
Pizza Margarita
Potřebujete
280 g domácího pizza těsta • Sugo z rajčat San Marcano • Mozzarela di Bufala DOP • Olej Extra virgine • Sůl, pepř, oregano, čerstvá bazalka
Postup:
Těsto na pizzu připravíme dle staré rodinné receptury z babiččina kvásku a necháme 3 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky, zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny odležet v lednici. V míse rozmixujeme loupaná rajčata San Marcano a ochutíme solí, kapkou olivového oleje a lžící cukru. Odleželé těsto připravíme do tvaru pizzy a po celé ploše potřeme rajčatovou směsí. Ozdobíme plátky mozzarelly Bufala a lístky bazalky. Vše zakápneme olivovým olejem. Nakonec dáme péct do předehřáté pizza pece. Pečeme zhruba 5 minut při teplotě 320 stupňů, a to tak, aby byly kraje krásně křupavé. Pizza pec je dle tradice na bukové dřevo.