Luxusní byt Huga Haase na prodej za 9 milionů! Máme FOTO! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Luxusní byt Huga Haase na prodej za 9 milionů! Máme FOTO!

Hugo Haas
Hugo Haas (Foto pro Aha! – Petr Podroužek, FormArch)

Přemýšlíte o novém bydlení a jste fanouškem filmů pro pamětníky? Kupte si krásný slunečný byt v brněnské Biskupské ulici, kde žil excelentní komik Hugo Haas (†67). Hvězda prvorepublikových trháků jako Bílá nemoc, Ať žije nebožtík či Mravnost nade vše ho sdílela se svým neméně slavným starším bratrem Pavlem (†45), nejnadanějším žákem skladatele Leoše Janáčka (†74). A cena? »Pouhých« 8 982 899 Kč!

Posledních několik let byl dům s bohatě zdobenou fasádou, charakteristický zejména šestibokou věží s cibulovitou kopulí a lucernou, neobydlen. Chátral, přebývali v něm squatteři. Nyní prokoukl do své původní krásy. „Byl obnoven v původním duchu, do okenních otvorů byly vsazeny repliky stávajících kastlových oken v původním členění. Zachovány zůstaly dřevěné kazetové dveře, kování bylo doplněno v původním duchu,“ popsala Aha! Vlasta Loutocká z architektonické a projekční kanceláře FormArch.

Pátrání po bytě, ve kterém Haasovi přebývali, trvalo přes rok. Nepomohl ani archiv. Zapracovala až náhoda a pamětníci, kteří ve 30. letech minulého století v domě bydleli. „Navedli nás do prostor, kde Haasovi žili. Byli to podle nich nejslušnější lidé v domě a rádi na ně vzpomínají. Špatně nesli osud Pavla Haase a jejich otce, kteří zahynuli v Osvětimi v roce 1944,“ vypráví architektka a dodává: „To, že byt patřil právě slavné rodině, jsme zjistili, bohužel, až po rekonstrukci. Možná by v něm šlo něco více původního zachránit nebo aspoň lépe zdokumentovat, i když vše bylo v hrozném stavu a mnohé podlahy v domě byly dokonce propadlé do nižších pater.“ Futra dveří, kliky od oken a další jsou ale původní.

Slunce od rána do večera

Byt po slavném herci a režiséru Hugovi Haasovi je členěn jako 3+1, plochu má velkolepých 115,37 m². Skládá se z chodby, kuchyně, koupelny, komory, WC, obývacího pokoje, ložnice a sklepní kóje.



Víte, že...

...nejpůsobivější Haasovou divadelní a později i filmovou rolí je doktor Galén z Bílé nemoci, kterou mu napsal přímo na tělo jeho přítel Karel Čapek?

...Hugo Haas vystupoval po vynucené emigraci na Broadwayi a točil filmy v Hollywoodu?

...Hugo Haas zemřel ve Vídni a pochován je na židovském hřbitově v Brně vedle své matky?



Přečtěte si
mixalca
16. 3. 2013 • 19:03

mnohokrát děkuji za články o hercích jako byl Hugo Haas a další starší herci . Moc ráda sleduji v televizi filmy pro pamětníky .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.