Jak svět přichází o básníky: Kříže s Matáskem zmlátili policajti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jak svět přichází o básníky: Kříže s Matáskem zmlátili policajti!

Nerozlučná dvojka. David Matásek s Pavlem Křížem byli velcí kamarádi i ve skutečnosti. A díky tomu dostali hlavní role.
Nerozlučná dvojka. David Matásek s Pavlem Křížem byli velcí kamarádi i ve skutečnosti. A díky tomu dostali hlavní role. (Foto ara)

PRAHA (dan) – Jak svět přichází o básníky. Tenhle film nikdy neměl spatřit světlo světa, soudruzi ho chtěli poslat rovnou do trezoru. Při schvalovací projekci se za celý film nikdo z nich ani jednou nezasmál. Zakázali, aby se o něm jakkoliv psalo a dělala mu sebemenší propagace. I přesto všechno si studentská komedie diváky našla a stal se trhákem. „Paradoxně ten jejich zákaz »básníkům« zajistil tu největší reklamu. Mezi lidmi se to rozkřiklo,“ okomentoval to režisér Dušan Klein (73).

Proč Vaculík s Vetchým přišli o hlavní role?

Ústřední postavy Štěpána Šafránka a »Kendyho« měla původně obsadit dvojice Lukáš Vaculík (50) a Ondřej Vetchý (50). Na poslední chvíli se však režisér Dušan Klein rozhodl udělat změnu. Konkurz nakonec vyhráli Pavel Kříž (51) a David Matásek (50). Důvod? Byli už tehdy velcí kamarádi. A byli neokoukaní. Což hrálo velkou roli. Do natáčení se zapojili i přesto, že to jako studenti maturitního ročníku měli zakázané. Škola jim to pak oplatila tím, že dostali trojku z chování! Kluci si z toho ale nic nedělali, vždyť jenom honorář pro Kříže činil 120 korun na den, celkově si tak vydělal 2400 korun. Na tu dobu to byly velké peníze. Vetchý s Vaculíkem dostali alespoň menší role.

Kříž s Matáskem chtěli uprostřed natáčení skončit!

Pro Kříže s Matáskem to byl vůbec první filmový počin. Byli ze všeho vykulení, chtěli všechno vidět. „Prosili jsme pana režiséra, abychom mohli vidět denní práce. On nás k tomu nechtěl pustit, ale přemlouvali jsme ho tak dlouho, až nakonec svolil. Když jsme se viděli, jak tam vypadáme, co tam děláme, oznámili jsme mu, že okamžitě končíme,“ popsal dnes už s úsměvem Kříž. „S nadhledem a klidem nám odpověděl, že nemůžeme, že máme podepsanou smlouvu. Zároveň nás ujistil, že je to úplně normální, že je to šok pro každého herce, který se na sebe poprvé kouká. Zachoval se úžasně.“


Maskérky měly plné ruce práce…

Průšvihů tehdy nerozvážní mládenci nasekali celou řadu. „U produkce jsme si vymodlili, abychom na noc mohli zůstat v Mělníku, kde se natáčelo. Zajistili nám tedy hotel a my večer vyrazili do světa. Přišli jsme do vinárny, tam nás ale bodyguardi odmítli pustit, že prý v čemkoliv jiném ano, v džínách prostě ne. My ale nic jiného neměli. Tak jsme se vrátili na pokoj, oblékli se do pyžama a do podniku vyrazili znovu,“ zavzpomínal Matásek. „Táhli jsme to až do zavíračky, až nás ti hoši vyhodili ven na mráz. Nám se to nelíbilo, tak došlo ke strkanici, dostali jsme pár pohlavků. To jsme si ale nenechali líbit, tak jsme zavolali policajty. Ti přijeli a ještě nám jich pár přidali. Druhý den z nás maskérky měly radost.“

Šafránková se odmítla svléknout…

Peklo si zažila Miroslava Šafránková (54), která si zahrála Borůvku. Ve filmu se měla svléknout, což ovšem odmítala. A nic s ní nehnulo. Přemlouvání po dobrém i po zlém, slibovali jí finanční prémie, prostě nic. Štáb byl nešťastný. Co teď? Nakonec Klein přišel s nápadem, že to vyřeší animovanými pasážemi. Tento způsob se mu tak zalíbil, že ho pak zakomponoval do celého filmu. Samotná milostná scéna se omezila na svlékání v přítmí a šup pod peřinu…


Mireček. Jak se dostal do filmu?

Ladislav Pecháček (72) autor námětu, přišel s nápadem, že si v básnicích zahraje i africký spolužák. Výběr padl na Josepha Dielleho (57), který dokončil studia na FAMU a stal se doma uznávaným režisérem. S nabídkou ihned souhlasil, jen si vydobyl podmínku, že mu bude nahrazen plat. „Konžský režisér coby československý herec byl moc dobře honorovaný,“ prozradil s úsměvem režisér.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.