Což takhle dát si špenát: To snad skladovali v p*deli, zuřil Sovák kvůli zkaženému jídlu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Což takhle dát si špenát: To snad skladovali v p*deli, zuřil Sovák kvůli zkaženému jídlu!

Jiří Sovák a Vladimír Menšík, osvědčená komediální dvojice.
Jiří Sovák a Vladimír Menšík, osvědčená komediální dvojice. (Foto ara)

První liga humoru, filmová klasika. Klasický Vorlíček s Macourkem… Komedie Což takhle dát si špenát (1977) je bláznivá od začátku do konce. Plná absurdních záměn, triků, omlazování i bleskového stárnutí je svěží i po 35 letech. Brilantní humor i šokující zápletky. A trošičku i sci-fi.

Příběh dvou melouchářů zlodějíčků a jednoho regeneračního přístroje musel ale čekat, než směl do kin. Režisér Vorlíček a scénárista Macourek dostali befelem nejprve natočit něco seriozního, až pak byl čas na blbosti… „My se s tím dělali takovou dobu a na Barrandově nám pak řekli, že musíme přednostně udělat něco vážnějšího a pak se smíme vrátit k těm svým ptákovinám,“ vzpomíná po letech Václav Vorlíček (82), génius české komedie i pohádky.

Milovali a vyprávěli fantastické příběhy, v tom byli nepřekonatelní. „Nás bavila nadrealita,“ krčí rameny Vorlíček. Nicméně musel pro televizi zrealizovat inscenaci Přikázaný směr jízdy a pak ještě dostala přednost krásná pohádka Jak se budí princezny.

Pomsta policistům

I v tomto Vorlíčkově snímku dostal v epizodní roli příležitost Jan Kraus. Režisér ho měl rád a nyní mu svěřil úlohu policisty. „Kdybyste viděli, jak si s gustem zahrál roli úplně blbýho esenbáka,“ chechtá se Vorlíček. A tohle prý byla pomsta policajtům. „Celý život s nimi byl v konfrontaci. Byl odjakživa rebel a měl problémy. Tak jim to aspoň vracel na plátně.“


Janžurka hrála podle svých dcer

Báječně se své role zhostila Iva Janžurová. Hrála nemluvně ovšem v podobě dospělé ženské. Žvatlala, cucala si palec a byla strůjcem neuvěřitelného chaosu v hotelové restauraci. „Režisér měl strach, aby to nepohoršovalo, Iva měla na sobě jen kombiné a byla velice pěkná ženská. Tak Menšík řekl – ať si dělá, co chce. Václave, dej jí čokoládu, dorty a pralinky, ať se upatlá a zbytek už obstará sama,“ popsala Stella Zázvorková, jak to tehdy bylo. Ostatně Iva Janžurová si dodnes pochvaluje, jak si roli užila. „Byl to pro mě herecký bonbónek. Kde jinde vás nechali patlat v dortech než ve filmu?“ usmívá se jedna z nejlepších českých hereček. Měla zrovna malé dcery, takže všechno odkoukala.


Skladovali to snad v p*deli?

Režisér Vorlíček ještě připomíná, jaký byl Jiří Sovák profesionál. Když měl společně s Menšíkem sníst špenát, aby se vrátili do své původní podoby, tedy z dědků do dospělých chlapů, tak se to stalo.

Objednala se hotová jídla, bramborové knedlíky se špenátem a vrabci. „Měli jsme hodně talířů, kvůli více záběrům. Večer se ale nedotočilo a jídla se schovala na další den.“

V noci prý snad vypnuli proud a lednice přestaly fungovat a ráno byly talíře opět na place. „Běžela kamera, Sovák s Menšíkem měli vytrhnout poslední porce hostům a cpát se tím, hltat. Při prvním soustu Jirka ale ucítil ten příšerný zápach špenátu, který zakysnul. Jenže aby nezkazil záběr, pokračoval a cpal se tím a huhlal si – ten špenát snad skladoval někdo v prdeli…,“ popisuje detailně celou situaci Vorlíček, který jindy sprostá slova nesnáší…

1459572:gallery:true:true

Jak znáte film Což takhle dát si špenát?

1. Proč se dostali pan Liška a pan Zemánek do vězení?

a/ Kradli líh a spletli si ředitele se skladníkem.

b/ Kradli elektronky do regeneračního přístroje a v ústavu je načapal vrátný.

c/ V kuchyni luxusního hotelu si vypůjčili pár kilo jehněčího.

2. Kolikáté narozeniny slavil pan Liška ve filmu?

a/ Čtyřicáté

b/ Padesáté

c/ Pětapadesáté

3. Ve filmu si zahrál i jeden velmi známý režisér. Víte, jaký?

a/Jiří Menzel

b/ Juraj Herz

c/ Václav Vorlíček

4. Vladimír Menšík a Jiří Sovák se zmenšili natolik, že se nasoukali do malé porce jídla. Kam vlezli?

a/ Mezi knedlíky a upatlali se od špenátu.

b/ Spadli do pudinku.

c/ Vlezli do kremrolí a byli celí od šlehačky.

5. Čím popudil šéfkuchař Petr Nárožný ředitele hotelu?

a/ Zkysnul mu špenát.

b/ Naštval se a otočil Petru Kostkovi talíř se špenátem na hlavu.

c/ Údajně měl na pekáč místo jehněte dát miminko, doňu Isabelu Lopezovou.

6. Co se stalo, když jste si dali špenát a chtěli zároveň nechat omladit v kosmetickém ústavu?

a/ Zestárli jste o desítky let.

b/ Přístroj se zbláznil a došlo k rapidnímu omlazení. Z dospělých se staly děti. Původně měl ale jen regenerovat dojnice.

c/ Posunuli jste se v čase. Podle toho, jak se hnulo páčkou, buď do minulosti, nebo do budoucnosti.

Řešení

1a, 2b, 3b, 4c, 5c, 6b



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.