Libíček zemřel jako vodník: Zkolaboval při natáčení a naposledy vydechl Jaromíru Hanzlíkovi v náručí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Libíček zemřel jako vodník: Zkolaboval při natáčení a naposledy vydechl Jaromíru Hanzlíkovi v náručí!

Libíček natáčení coby Lojzík Vodička nedokončil. Na snímcích z té doby je patrné, jak trpěl.
Libíček natáčení coby Lojzík Vodička nedokončil. Na snímcích z té doby je patrné, jak trpěl. (Foto ara)

Ten film lámal divácké rekordy a dodnes lechtá bránice a patří k perlám české kinematografie. Skvělá vodnická komedie Jak utopit doktora Mráčka (1974). Její vznik ovšem zahalil smutek ze smrti velkého herce Jana Libíčka (†42). Na plátně ho neuvidíte, zemřel uprostřed natáčení a scény se musely kompletně přetočit.

Korpulentní Libíček měl hrát vodníka Lojzíka. Měl zelené sako, čapku se štítkem a byl jedním z bratrů Vodičkových. Další dva vodníky skvěle zahráli Vladimír Menšík a František Filipovský. „Přišla nám ta trojice ideální. S Milošem Macourkem jsme totiž psali scénář na konkrétní herce. Film jsme si obsadili a pak psali,“ líčí režisér Václav Vorlíček.

Už uplynuly skoro dva natáčecí týdny, když se ta tragédie stala. Točila se scéna, v níž vodníci čekají na vltavském břehu na blížící se pramici s doktorem Mráčkem. Chtějí ho utopit, přitom role se nešťastně obrátily. Mohutný herec upadl najednou do bezvědomí a skácel se do vody. „Záchranáři byli hned u něj, vylovili těch jeho sto čtyřicet kilo váhy z vody a mezitím dorazila záchranka,“ vzpomíná slavný režisér.

Utíkal před doktory

Libíček měl už silné zdravotní problémy, selhávaly mu ledviny, měl silnou cukrovku a rozhodně odmítal držet dietu. Měl i panický strach z lékařů. Už tři dny před osudným okamžikem zkolaboval v autobuse, ale ani za nic nechtěl jít do nemocnice. „Když se mu to stalo, chtěl utíkat před doktory ze sanitky. Omdlel, zase probral. A v sanitce pak zemřel,“ uzavírá Vorlíček smutnou vzpomínku.


Zatajoval své choroby

Herečka Stella Zázvorková (†83), ve filmu paní docentka a maminka doktora Mráčka na kamaráda a slavného kolegu až do své smrti nemohla zapomenout. „Patřil do naší party, která točila v šedesátých a sedmdesátých letech ty krásné veselohry. Škoda, že odešel tak brzy. Bylo to ale tím, že všem zapíral své choroby. Ten den měl jít při záběru pod vodu, ale nepřiznal, že nemůže. Zemřel během natáčení v náručí Jaromíra Hanzlíka. Jaromír byl poslední, koho Honza Libíček na tomto světě viděl. Pak znovu zkolaboval. V sanitce už mu nepomohli,“ slzela ještě po letech rázná herečka. Roli pak převzal Zdeněk Řehoř a scény se přetáčely. Ale zhostil se jí dobře, do vodnické rodiny okamžitě zapadl.


Podle režiséra Vorlíčka zemřel Libíček na diabetický šok. Libíčkovy obavy z doktorů pramenily z konce jeho rodičů. Maminka během války utrpěla při bombardování nervový šok a zbytek života strávila po sanatoriích, tatínek zemřel poměrně mladý na rakovinu.

Zajímavosti z filmu

• Kameraman Vladimír Novotný sám vymýšlel filmové finty bez pomoci animace. Triky jako cestování kanalizací, kdy Miloš Kopecký leze do umyvadla, vytvořil pomocí soustavy zrcadel pod umyvadlem, které nemělo dno. Sestup pod vodu řešil bazénem s dvojitou stěnou. V polovině byla voda, v druhé části ne.

• Film v kinech vidělo přes 2,5 mil. diváků.

• Jaromír Hanzlík málem zkolaboval, když měl točit záběry na patologii. „Byl jsem prvně v životě v márnici. Já jsem hodně citlivý na pachy a tohle bylo hodně silné. Brr, ten nasládlý pach.“

• Původní námět Petra Markova byl o vodnících ve venkovském mlýně. Vorlíčkovi se zdál příliš nudný, tak příběh zasadili do Prahy a vymysleli navíc vodnickou konferenci v Hamburku, doktora Mráčka a jeho maminku a vůbec to celé překopali.



Přečtěte si
perla99
24. 2. 2013 • 19:57

ale pan Řehoř byl v té roli dokonalý.

vochomurka
24. 2. 2013 • 19:33

malavelka
24. 2. 2013 • 14:09

Myslím, že měl akutní střevní problém,dlouhodobou zácpu,kterou bohužel neřešil a stalo se mu něco jako později Havlovi/ intoxikace organizmu/ Bát se lékař není zase tak naivní, protože po mých zkuensotech je i proč se někdy bát.

stekavypes
24. 2. 2013 • 12:30

Tohle jste psali už tisíckrát,najděte si něco nového a nemelte pořád jedno a to samé.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.