Mezinárodní den mrkve: Slavíme s Martinou Gavriely! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mezinárodní den mrkve: Slavíme s Martinou Gavriely!

Martina Gavriely má pro mrkev slabost
Martina Gavriely má pro mrkev slabost (koláž Ahaonline.cz)

I mrkev má svůj mezinárodní den, který právě oslavil 10. výročí. A tahle barevná, nasládlá zelenina si slávu rozhodně zaslouží. Aha! přináší desítku dobrých důvodů, proč ji zařadit do svého jídelníčku. "Propagátorkou" této zeleniny se nechtěně stala také Martina Gavriely, když se provalily její porno fotky, na kterých si právě mrkev strkala do... . Však vy víte kam!

1. Syrová mrkev pomáhá díky vláknině správné funkci střev a tím i pravidelnému vyprazdňování. Kaše z vařené mrkve je zase vhodná při průjmu, dehydrovanému organismu dodává základní živiny a přírodní cukry.

2. V lidové medicíně se karotka používá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách a střevních zánětech.

3. Pálí vás žáha? S tím si mrkev umí poradit, protože zklidňuje žaludeční šťávy. Nastrouhejte menší kus a rychle ji snězte, uleví se vám.

4. Vysoký obsah betakarotenu chrání před volnými radikály a snižuje riziko některých druhů rakoviny.

5. Vitamín A působí jako antioxidant, pomáhá například snižovat hladinu cholesterolu v krvi.


6. Karotka je zdrojem rychlé energie, která vás nakopne. Dejte si ji jako zdravou svačinku před cvičením.

7. Mrkev je bohatá na vitamín A, který vyživuje sítnici oka. Betakaroten zase snižuje riziko šedého zákalu. Krátkozrakost mrkev vyléčit neumí, jestli se ale zhoršilo vaše vidění ve tmě, dopřejte si mrkev každý den a bude po problému.

8. Když si alespoň jednou ročně střihnete několikadenní mrkvovou dietu jako očišťující kúru, odplaví se vám z těla většina škodlivých látek.

9. Betakaroten se přidává do drahých pleťových krémů. Díky konzumaci mrkve bude vaše pleť svěží, pružná a lépe se opálí.

10. Trápí vás hemoroidy? Lékaři doporučují zvýšit příjem právě mrkve, ale i zelí nebo brokolice.

Jedna mrkev =porce zdraví

Co obsahuje?

* vitaminy skupiny A, B, C

* karoteny

* vodu

* vlákninu

* bílkoviny

* hořčík, fosfor, draslík

Syrová? Lepší je vařená!

Mrkev je sice skvělá na chroupání, nejzdravější je ale povařit ji ve vodě nebo dusit na páře.Tepelnou úpravou se totiž naruší její pevné buněčné stěny a tělo tak dokáže lépe zpracovat vlákninu. Vaše střeva to jistě ocení. Mrkev vždy oškrábejte a odkrojte horní část, zbavíte se tak prakticky všech zbytků chemických látek, používaných při hnojení, pesticidů.


Mrkev nebo karotka?

Karotkou nazýváme mladou mrkev. Má jiné kulinářské využití a také obsahuje větší podíl vitaminů. Karotky jsou rané a zakulacené s jemnou dužninou, na rozdíl od mrkví, kterou jsou pozdní, velké a mají špičatý tvar.

Tip!

Při nakupování pamatujte, že nejsladší bývají mladé drobnější karotky, při nákupu se vyhněte přerostlým velkým mrkvím a těm s velmi zeleným vrškem.

A dva recepty navíc...

Sametová polévka z mrkve

Potřebujete

500 g mrkve hrst petržele 1 l zeleninového vývaru troška másla zakysaná smetana sůl, pepř

Sametová polévka z mrkve

Postup

Odkrojte oba dva konce mrkve, oškrábejte ji, omyjte ve vodě a usušte. Mrkev dejte do hrnce se zeleninovým vývarem a přibližně 45 minut ji nechte vařit. Zkuste vidličkou, zda jsou mrkve už uvařené. Pokud ano, rozmixujte je v zeleninovém vývaru. Přidejte sůl, pepř, máslo a míchejte, dokud polévka nebude mít středně hustou konzistenci. Polévku podávejte posypanou jemně nasekanou petrželkou a doplněnou lžící zakysané smetany.

Nejlepší mrkváč

Potřebujete

Na těsto

450 g strouhané mrkve 280 g celozrnné mouky 300 g hnědého cukru 4 vejce 120 g ořechů 220 ml oleje 2 čajové lžičky vanilkového extraktu 2 čajové lžičky jedlé sody2 čajové lžičky prášku do pečiva 2 čajové lžičky skořice špetka soli

Na cukrovou polevu

100 g moučkového cukru 4 lžíce mléka

Nejlepší mrkváč
Postup

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Vejce, cukr, vanilkový extrakt a olej dejte do mísy a našlehejte. Sypké ingredience smíchejte a postupně přidávejte do vaječné směsi. Nakonec zlehka vmíchejte mrkev a ořechy. Formu na dort vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto dejte do formy a pečte asi hodinu. Dort podávejte zalitý cukrovou polevou, kterou si připravíte smícháním mléka s cukrem.




Přečtěte si
ivuska1
7. 4. 2013 • 16:45

nic jineho, nez spinava ku.rva je Gavriely

britva
5. 4. 2013 • 18:42

můůůhehééé

danuska555
5. 4. 2013 • 15:18

At si da mrkvicku- po kyblech' stejne nic jineho'-nezere. A kdyby zrala vsechno, tak je z ni Matrona.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.