PROSTŘENO: Líčka s omáčkou z červeného vína s bramborovou kaší podle Josefa Sysla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

PROSTŘENO: Líčka s omáčkou z červeného vína s bramborovou kaší podle Josefa Sysla

Josef Sysel
Josef Sysel  (FTV Prima)

Inteligentní a sebevědomý Josef sbírá kulinářské postupy a zážitky a také kolem sebe rád trousí gastronomické rady. Považuje se za gurmána, ovšem ne vše se podaří tak, jak by chtěl. Hostitel se snažil, ale kritiku ostatních bohužel nenesl statečně.

Líčka s omáčkou z červeného vína s bramborovou kaší podle Josefa Sysla

Potřebujete:

1,5 kg hovězích nebo telecích líček • 3 cibule • 0,4 kg celeru • 0,4 kg petržele • 0,4 kg mrkve • 0,7 l červeného vína • 5 kuliček nového koření • 10 kuliček celého pepře • 5 bobkových listů • 2–3 lžičky soli • 2 lžíce oleje

Bramborová kaše:

1,5 kg brambor (ideálně typ C) • 0,3 kg celeru • 1–2 lžičky soli • 0,3 l mléka • 1–2 lžičky čerstvě mletého pepře • 0,2 kg másla

Líčka s omáčkou z červeného vína s bramborovou kaší podle Josefa Sysla

Postup:

Na větší pánvi případně v jedné části pekáče rozehřejeme olej, maso ze všech stran dohněda osmahneme. Vyndáme maso a do oleje dáme najemno nakrájené dvě cibule a lehce je orestujeme. Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a koření (pepř, nové koření, bobkový list) a všechno restujeme asi 10 minut. Poté přidáme maso a zalijeme to červeným vínem. Až nebude cítit alkohol, tak přikryjeme pánev a vložíme ji do trouby vyhřáté na 150 °C, kde necháme péct a dusit 2–3 hodiny. Poté vyndáme maso i koření a omáčku se zeleninou nahrubo rozmixujeme. Maso nakrájíme proti vláknu na plátky a případně očistíme tučné části.

Brambory na kaši oloupeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do osolené vody. Společně s brambory uvaříme ve stejném hrnci také celer, nakrájený na malé kousky. Když je zelenina měkká, vodu slijeme a rozmačkáme brambory včetně celeru. Přidáme čerstvě namletý pepř a máslo. Jak budeme mít máslo zašlehané, tak přidáváme mléko, aby byla konzistence kaše ideální. Před podávání nakrájíme na kolečka jednu cibuli a osmahneme dohněda. Na talíř dáme nejdříve kaši, poté omáčku, která by měla zůstat jen na kaši, a nikoliv na talíři. Na omáčku dáme plátky masa a na to osmaženou cibulku.

Autor:  mpa

jity
26. 4. 2013 • 17:59

Děkujeme za recept, ale vypadalo to, jako když už to jednou někdo měl.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.