Velikonoční menu: Velikonoční věnec
Uklízíte jako o život, chystáte pomlázku a barvy na vajíčka a ještě k tomu přemýšlíte, co na Velikonoce ukuchtit dobrého? Aha! vám přináší trochu inspirace pro slavnostní tabuli.
Velikonoční věnec
Potřebujete
Na těsto
1 balení Buchet Dr. Oetker • 260 ml vlažné vody • 120 ml oleje • 1 vejce • 1 zarovnaná lžička rumového aroma • vejce na potření
Na ozdobení
4 kusy vajec uvařených natvrdo a obarvených • 2 zarovnané lžíce moučkového cukru
Postup
Smíchejte směs na buchty s přibaleným droždím. Přidejte vodu, olej, vejce, rumové aroma a vše vypracujte v hladké těsto. Zaprašte moukou a nechte 45 až 60 minut vykynout. Těsto rozdělte na pět dílů. Ze čtyř vyválejte 40 cm dlouhé válečky. Upleťte cop a stočte do věnce, na konci spojte.
Položte na vymazaný plech. Pátý díl rozdělte na čtyři stejné kousky, z každého vyválejte váleček o délce 20 cm, položte na věnec a vytvořte „hnízda“ pro vejce. Nechte ještě 20 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem, vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut při 180 °C. Po vychladnutí věnec pocukrujte a do „hnízd“ dejte obarvená vajíčka.