Velikonoční menu: Velikonoční zelený koláč
Pokud si chcete náležitě vychutnat atmosféru velikonočních svátků, nemůžete zapomenout na vhodné pokrmy. Na vašem svátečním stole by rozhodně neměl chybět tradiční mazanec, velikonoční nádivka, nebo chutný slaný koláč. A jestli jste s vaší fantazií, či kuchařským uměním v koncích, poradíme vám.
Velikonoční zelný koláč
Potřebujete
◗ 2 balení pizzy v prášku ◗ 340 ml vody ◗ 200 g čerstvého špenátu (nebo 400 g mraženého listového špenátu) ◗ 1 rohlík ◗ 250 g lučiny ◗ 2 vejce ◗ 250 g anglické slaniny ◗ 3 stroužky česneku ◗ 3 polévkové lžíce nastrouhaného sýra ◗ 1 kávovou lžičku soli ◗ ½ kávové lžičky pepře ◗ 3 vejce (z toho 1 vejce na potření)
Postup
Ze směsi na pizzu vypracujeme těsto, z poloviny vyválíme placku o průměru 30 cm a vložíme ji do vymazané formy. Špenát přelijeme horkou vodou a necháme odkapat. Nakrájený rohlík vložíme do mísy, přidáme nakrájený špenát, lučinu, 2 vejce, nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, sýr, pepř a sůl.
Promícháme a rozetřeme do formy. Uděláme 3 důlky, do kterých vyklepneme vejce. Druhou polovinu těsta vyválíme na placku o průměru cm, přiložíme ji na náplň a potřeme ji rozšlehaným vejcem. Pečeme zhruba 45 minut.