PROSTŘENO: Filety z lososa podle Daniela Kotka
Lehčí hlavní jídlo si připravil obchodník Daniel Kotek. Jako hlavní chod zvolil lososa a rozhodně své hosty nadchnul.
Filety z lososa, listový špenát a šťouchané brambory
Potřebujete
5 filetů z lososa (á 125 g) • 1 limetka • česnek • čerstvá bazalka • med • mletý pepř • sypaný parmazán • sůl • 100 ml olivového oleje • 150 g másla
Šťouchané brambory:
1 kg brambor • 100–200 ml mléka
Bylinkové máslo:
2 lžičky koření na bylinkové máslo • 100 g másla • 1 cibule • čerstvá pažitka • sůl • sádlo
Na špenát:
150 ml smetany na vaření • 700 g listového špenátu • 5 stroužků česneku • 1 cibule • 50 ml oleje • sůl • mletý pepř • bešamelová omáčka na zahuštění
Postup:
Připravíme si marinádu na rybu: Do nádoby nalijeme olivový olej, přidáme lžičku medu, soli, půl lžičky vymačkané limetky nebo citronu, pokrájenou bazalku, mletý pepř a asi 50 g sypaného parmazánu. Promícháme a filety potřeme touto marinádou a pokapeme limetkou a na každý položíme plátek másla. Takto necháme hodinu uležet a upečeme v troubě za osm minut při 180 stupních Celsia.
Umícháme si bylinkové máslo z uvedených surovin a uvaříme si brambory doměkka. Půlku brambor si s horkým mlékem, máslem a dvěma lžičkami bylinkového másla ušleháme na bramborovou kaši. Druhou půlku uvařených brambor si rozšťoucháme, přidáme cibulku osmaženou na sádle a osolíme. Pak kaši a šťouchané brambory smícháme a ještě přidáme nakrájenou pažitku.
Na špenát si nejprve osmahneme nakrájenou cibulku a přidáme dva stroužky česneku. Nyní přidáme listový špenát a 100 ml vody a dusíme čtvrt hodiny. Poté přidáme smetanu, bešamelovou omáčku zbytek lisovaného česneku, sůl a mletý pepř a lehce podusíme – stačí pět minut. Chuť špenátu opět ještě zvýrazníme sypaným parmazánem.