PROSTŘENO: Filety z lososa podle Daniela Kotka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

PROSTŘENO: Filety z lososa podle Daniela Kotka

Daniel Kotek u plotny
Daniel Kotek u plotny (FTV Prima)

Lehčí hlavní jídlo si připravil obchodník Daniel Kotek. Jako hlavní chod zvolil lososa a rozhodně své hosty nadchnul.

 

Filety z lososa, listový špenát a šťouchané brambory

Potřebujete

5 filetů z lososa (á 125 g) • 1 limetka • česnek • čerstvá bazalka • med • mletý pepř • sypaný parmazán • sůl • 100 ml olivového oleje • 150 g másla

Šťouchané brambory:

1 kg brambor • 100–200 ml mléka

Bylinkové máslo:

2 lžičky koření na bylinkové máslo • 100 g másla • 1 cibule • čerstvá pažitka • sůl • sádlo

Na špenát:

150 ml smetany na vaření • 700 g listového špenátu • 5 stroužků česneku • 1 cibule • 50 ml oleje • sůl • mletý pepř • bešamelová omáčka na zahuštění

Filety z lososa, listový špenát a šťouchané brambory

Postup:

Připravíme si marinádu na rybu: Do nádoby nalijeme olivový olej, přidáme lžičku medu, soli, půl lžičky vymačkané limetky nebo citronu, pokrájenou bazalku, mletý pepř a asi 50 g sypaného parmazánu. Promícháme a filety potřeme touto marinádou a pokapeme limetkou a na každý položíme plátek másla. Takto necháme hodinu uležet a upečeme v troubě za osm minut při 180 stupních Celsia.

Umícháme si bylinkové máslo z uvedených surovin a uvaříme si brambory doměkka. Půlku brambor si s horkým mlékem, máslem a dvěma lžičkami bylinkového másla ušleháme na bramborovou kaši. Druhou půlku uvařených brambor si rozšťoucháme, přidáme cibulku osmaženou na sádle a osolíme. Pak kaši a šťouchané brambory smícháme a ještě přidáme nakrájenou pažitku.

Na špenát si nejprve osmahneme nakrájenou cibulku a přidáme dva stroužky česneku. Nyní přidáme listový špenát a 100 ml vody a dusíme čtvrt hodiny. Poté přidáme smetanu, bešamelovou omáčku zbytek lisovaného česneku, sůl a mletý pepř a lehce podusíme – stačí pět minut. Chuť špenátu opět ještě zvýrazníme sypaným parmazánem.

 

jity
9. 3. 2013 • 10:42

tento týden vařila, to bylo jiný kafe, než minulý týden ty slepice. Ten Daniel sice vyhrál, ale rozdělil se se všemi stejným dílem. To by každý neudělal. Smekám před tímto sympaťákem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.