Domov na kopci v Červeném Újezdu: Jsou senioři jen zboží na kšeft? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Domov na kopci v Červeném Újezdu: Jsou senioři jen zboží na kšeft?

Život v Červeném Újezdu není pro obyvatele domova jednoduchý.
Život v Červeném Újezdu není pro obyvatele domova jednoduchý. (Aha! - Helena Ulrichová, Jana Lacinová)

Každému malému živnostníkovi úředníci šlapou na paty. Na velmi zvláštní zařízení Domov na kopci v Červeném Újezdu na Teplicku, kde má údajně docházet k týrání klientů hlady a policie tam vyšetřuje i smrt seniora (†66), jsou krátcí! Nebo úmyslně slepí?

Společnost Domov na kopci je evidovaná na pražském magistrátu. Ten už loni zjistil, že poskytuje sociální služby bez oprávnění a udělil jí pokutu 250 tisíc. Proti rozhodnutí se odvolala k Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde případ leží. „Proto nenabylo právní moci,“ uvedla Tereza Králová, mluvčí magistrátu a poznamenala, že s ohledem na to, že zařízení registraci na sociální služby nemá, další kontroly magistrátní úředníci provádět nemohou.

„Domov na kopci má živnostenské oprávnění na ubytování, stravování, hostinskou činnost, pro jejichž získání musel zřejmě splnit i hygienické podmínky. Ty my také nemůžeme kontrolovat,“ dodala Králová.

Co na to hygienici?

Na kontrole byli loni dvakrát. „Kontrolovali jsme prádelnu, sušárnu a ukládání prádla. A to se k další kontrole zlepšilo. O tom, že by tam poskytovali stravování a hostinskou činnost nevíme,“ řekl krajský hygienik Josef Trmal. Internetové stránky Domova na kopci přitom na stravování a ubytování lákají. A že nemají objekty zkolaudované k trvalému bydlení. To taky nikdo neřeší.

Jana Černá: Senior je jenom zboží

„Senior je v dnešní době komodita, se kterou se podniká. Společnost v tomto překročila práh morálky a etiky a pustila tyhle šmejdy mezi nás,“ nebere si servítky Jana Černá, ředitelka Domova pro seniory v Lounech. Podle ní stát přispívá na sociální služby stále méně peněz. Politici jsou proto nadšení, když se najde »laskavý« soukromník, který státu pomůže postarat se o potřebné.

„Chodí kolem něj jako kolem horké kaše, hlavně neporušit jeho práva. Díky tomu se pak může dopouštět takových špinavostí. Kdyby šlo o zvířátka, měl by už na krku paragrafy a žalobu, v případě starých a nemocných ne,“ dodala Černá.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.