Policejní kontroly s vyšetřením očí: Dýchnout do balónku a jít na oční! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Policejní kontroly s vyšetřením očí: Dýchnout do balónku a jít na oční!

Optik Matěj Skrbek měří řidiči Bohuslavu Černému tzv. vinkulární vidění pomocí zatmavených skel.
Optik Matěj Skrbek měří řidiči Bohuslavu Černému tzv. vinkulární vidění pomocí zatmavených skel. (Aha! - Ondřej Požár)

Kontrola dokladů, fouknutí do balónku a oční vyšetření... Tak nově probíhají kontroly dopravních policistů v rámci akce »Bezpečně za volantem – péče o zrak«. První dobrovolné prohlídky šoférů se včera odehrály v Bosonohách u Brna, kde optometristé změřili kvalitu jejich vidění v silničním provozu.

Kampaň cílí především na řidiče starší čtyřiceti let. V síti dopraváků uvízl i senior Bohuslav Černý (71), který jezdí ve fabii. Nejprve musel předložit doklady, dýchnout do balónku a na doporučení hlídky si nechal i zkontrolovat zrak.

Optometrista Radim Prymus mu nejprve změřil technické parametry očí na speciálním přístroji v karavanu. A ptal se Černého, jak často jezdí. „Jezdím denně. Na žádné operaci očí jsem nebyl,“ odpovídal řidič. Odborník mu během dvou minut sdělil výsledek: „Některé kontury se vám trošku mažou. Určitě bych doporučoval ještě další kontrolu zraku u lékaře,“ poradil Prymus.

Černý říká, že jako starší řidič se každý rok podrobuje povinné prohlídce u lékaře, ale jedním dechem přiznává, že pravé oko je trošku slabší. A hned následovala druhá část vyšetření, čtení různě velkých písmen na dvou tabulích. Od nich stojí na vzdálenost čtyř metrů. Tabule vlevo je popsaná černými písmeny, tabule vpravo šedým písmem. Optik Matěj Skrbek mu pak pomocí speciálních okulárů a dvou černých tabulek se dvěma obrazci kontroluje tzv. vinkulární vidění. „Zraková ostrost pravého oka není úplně ideální, je tam snížená kontrastní citlivost. Ale ostrost jde ještě vylepšit, pozor však na možný počátek šedého zákalu,“ shrnul Skrbek výsledek testů.

Šofér Bohuslav Černý si jeho slova bere k srdci a slibuje, že se co nejdřív podrobí odbornému vyšetření u očaře. „Je to dobrá akce. Aspoň vím, na čem jsem, i když brýle používám jen na čtení novin,“ říkal po vyšetření.

Špatný zrak za volantem? Stejné jako řídit opilý!

„Když člověk špatně vidí za volantem, je to jako kdyby usedl do auta opilý nebo pod vlivem drog,“ míní prezidentka Sdružení optometristů ČR Ivana Urválková, která coby šéfredaktorka magazínu Brýle a móda patří s Besipem a policií ke spolupořadatelům kampaně. Ta potrvá po celém Česku do 5. června.

Testování řidičů »na vlastní zrak«

Redaktor Aha!: Měl bych mít brýle na noční vidění

Testování řidičů si na vlastní zrak vyzkoušel i redaktor Aha! Ondřej Požár, který se v dětství podrobil operacím obou očí. „Pravé oko máte tupozraké. A vaše vidění tak táhne hlavně levé oko,“ vyřkl ortel optik Matěj Skrbek. A doporučil, aby si do budoucna pořídil brýle na noční vidění, které mají speciální filtr a dokážou zmírnit třeba oslnění xenonovými světly.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.