Muži po infarktu změřili tuk v cévách: Jako prvnímu v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Muži po infarktu změřili tuk v cévách: Jako prvnímu v Česku!

Dan včera podstoupil zákrok, dnes půjde ze špitálu domů.
Dan včera podstoupil zákrok, dnes půjde ze špitálu domů. (Petr Podroužek)

Unikátní zákrok podstoupil včera Dan (41) z Brna, kterého skolil srdeční infarkt. Jako prvnímu v Česku mu lékaři ve Fakultní nemocnici Brno vyšetřili nitro srdečních tepen pomocí Near InfraRed spektroskopie, což je metoda, která dosud nemá český název. Používá se jen v sedmi špitálech na světě.

Dan nikdy problémy se srdíčkem neměl. Až koncem minulého týdne ho začalo bolet na prsou. Vyšetření ukázalo infarkt myokardu, k němu u nás přitom dochází v průměru až kolem 63 let. „Dva dny jsem cítil bolest na hrudi,“ popsal Dan.
Doktoři hned začali jednat. „Jde o mladého člověka, patří mezi lidi, kteří jsou ohroženi vznikem náhlé srdeční smrti. Přišel naštěstí v době, kdy se tomu dalo ještě zabránit,“ řekl lékař Petr Kala. Při vyšetření Danovi tepnu navíc vyztužili tzv. stentem, který do místa uvolňuje léky. „Jde o nejmodernější dostupnou léčbu. Věříme, že náš první pacient bude už trvale bez problémů,“ dodal Kala.

V čem spočívá?
Po vpichu do tepny na zápěstí lékař zavedl do srdce speciální katetr. „Kombinací intra vaskulárního ultrazvuku a spektroskopie jsme schopni posoudit, zda má pacient vyšší riziko vzniku infarktu myokardu, nebo jakým způsobem ho můžeme léčit,“ popsal doktor Kala s tím, že se vyšetřuje bez anestezie a pacient po zákroku může odejít po svých.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.