Nemocná Zuzana Harabišová: Chodím díky pavoučí kleci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nemocná Zuzana Harabišová: Chodím díky pavoučí kleci!

peciálně vyškolená fyzioterapeutka Adéla Pchálková je v kleci Zuzčinou pravou rukou. Naučila ji i koordinovat pohyb na pohyblivé plošině.
peciálně vyškolená fyzioterapeutka Adéla Pchálková je v kleci Zuzčinou pravou rukou. Naučila ji i koordinovat pohyb na pohyblivé plošině. (Foto AHA! – Ivana Žáková)

Žít obyčejný život a neživořit jen s invalidním důchodem. To je sen Zuzky Harabišové (21) z Brušperku. Narodila se se závažnou poruchou stability, kvůli které nezvládne chodit a nemůže ani používat berle. Sen se jí nyní začíná plnit díky kosmickému oblečku, který vypadá jako pavoučí klec.

Kvůli dětské mozkové obrně má Zuzka od narození těžce postižené nohy a nulovou stabilitou. „Hýbala jen očima. Devatenáct let jsme dojížděli do Olomouce, kde Zuzku stabilizovali do určité úrovně,“ říká máma Světlana (51). Dívce ale zůstala tak špatná rovnováha, že když se postavila, nedovedla ovládat své tělo a přepadala dopředu.

Je to naděje

Nakonec svitla naděje.  Zuzka jako první pacientka podstoupila unikání terapii KlimTherapy 18+, která se zrodila v klimkovických lázních. Díky kosmickému oblečku zvanému spider udrží nejen stabilitu, ale už sama jde, aniž by potřebovala oporu. Její máma je štěstím bez sebe: „Úžasný projekt ukázal, že i nervový systém dospělých je natolik plastický, že dokáže nějakou změnu. Zuzka má velkou šanci, že bude sama chodit.“ Pochvaluje si i jodobromové koupele, neboť trpí křečemi a bolestmi z přepjatých svalů.
„V našich lázních je to poprvé na světě, co se spojily účinky unikátní neurorehabilitační metody s působením vysoce mineralizované jodobromové solanky,“ prozradil primář dětské kliniky Bořek Šindlář.

Žít normálně

Přestože Zuzka sama bojuje s těžkou nemocí, pracuje jako asistentka pedagoga ve speciální škole v Ostravě, kde vyučuje autisty. „Nechci nic jiného, než prožít obyčejný život. Nastoupit sama do autobusu a odjet do práce a bez problémů se zase dostat domů. Život na invalidním důchodu nemá pro mě smysl,“ řekla Zuzka.
Ivana Žáková
 
Kosmický oblek spider

Speciální terapeutický oblek se vyvinul v kosmické medicíně k léčbě poruch pohybového aparátu kosmonautů. Jde o systém podpůrných prvků, které jsou vzájemně propojeny elastickými pásy, přičemž oblek cíleně koriguje pohyby a držení těla pacienta. Oblek je účinný na poškozený centrální nervový systém. Díky němu tělo naopak ovládá mozek, konkrétně probouzí jeho spící buňky.


Co Zuzka neuměla…

Nedokázala sama stát (přepadala dopředu), chodit bez opory ani změnit směr. Neuměla udržet rovnováhu a měla zkrácené a oslabené svalstvo.  

…a co dnes dokáže

Za jeden měsíc ujde bez opory a dokáže změnit směr a přenášet váhu. Naučila se nakračovat a sestupovat, zvládne i dřepy. Umí si udržet rovnováhu, stát vzpřímeně a má mnohem lepší stabilitu a koordinaci pohybu.

Zuzka Aha v lázních Klimkovice předvedla, že dokáže už kus ujít i bez opory a dokonce změnit směr chůze.

Autor:  Ivana Žáková

Přečtěte si
honzina
19. 4. 2013 • 08:30

Klobouk dolů, drž se děvče!!!!! Moc ti to přeji, jsi šikulka!!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.