Jak si vychutnat tatarák ... A nedostat tasemnici!
Růžový kopeček najemno nasekaného masa ochucený kečupem, hořčicí, drceným kmínem, worchestrovou omáčkou a mletou paprikou a jeho vrcholek korunovaný žloutkem z vajíčka. Stačí jen rozetřít na topinku. Sbíhají se vám sliny? Jenže po takovém jídle si můžete v břiše »pěstovat« nezvaného hosta – tasemnici! Nebo ne? Aha! přináší rady, jak se tatarákem nenakazit!
Už celkem devět lidí z Opavska od minulého týdne trápí tasemnice a další tři čekají na výsledky, zda se parazitem nakazili. Z čeho několikametrovou tzv. tasemnici bezbrannou ve střevech mají? Dali si syrové hovězí maso, zřejmě tatarský biftek. Nejjednodušší je syrové maso zkrátka nejíst a tepelně ho, minimálně při 120 °C, zpracovat. Jenže čas od času někteří z nás chuti na tatarák prostě neodolají. „Nejdůležitější je nechat maso projít mrazem. A také používat pasterizovaná vejce, abyste se vyhnuli i salmonelóze,“ radí majitel pražské restaurace Avion 58 Daniel Válek.
V Česku řádí tasemnice: "Něco se mi hýbalo ve stolici", říká nakažený muž!
Celý článekZamražte a škrábejte...
Maso kupujte čerstvé od důvěryhodného zdroje. Ujistěte se, že prochází veterinární kontrolou.
Že je maso čerstvé a nerozmrazované, poznáte tak, že je růžové. Pokud šedne, ruce od něj pryč.
Než se na syrový tatarák »vrhnete«, nechte ho alespoň dva dny v mrazničce. Tím, že projde –20 až –30 °C mrazem, boubele, bělavé měchýřkyobsahující zárodky tasemnice, mráz nepřežijí.
Při přípravě maso nekrájejte, ani nemelte. „Škrábejte ho ostrým nožem po vláknech. Lehce oddělíte libové maso od tuku a loje,“ vysvětluje kuchař restaurace Avion 58 David Mašín.
Jakmile máte maso naškrábané, přidejte postupně ingredience, které máte rádi. Nesmí chybět worchestrová omáčka, hořčice a kečup. A na závěr na dochucení tataráku použijte pouze pasterizovaná vejce.
Víte, že…
…inkubační doba tasemnice je 3 měsíce?
…tasemnice bezbranná pocházející z hovězího se liší se od té, která žije ve vepřovém tím, že nemá háčky na hlavičce? Dá se tedy snáz vypudit.
…současný poměrně větší počet nakažených je u nás raritou? Její výskyt totiž klesá, v roce 1993 bylo zaznamenáno 93 případů, před rokem jen 6.
Plochý červ může v člověku dorůst až 18 metrů, dokonce i více.
Konečným hostitelem je člověk. Tasemnice ale potřebuje část života prožít v těle zvířete, nejčastěji prasat či skotu, která se nakazí z jídla.
Nedostatečně tepelně upraveným masem pak parazita dostane člověk. Že došlo k nákaze, se pozná podle nevolnosti, bolení břicha a hubnutí.
Tasemnice ubírá člověku živiny z potravy.
Zda máte tasemnici zjistíte prohlédnutím stolice, zda v ní nejsou bílé centimetrové ploché články.