Lukášek (9) je autista: Fenka Fjona mu otevřela svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Lukášek (9) je autista: Fenka Fjona mu otevřela svět!

Lukášek našel ve Fjoně kamaráda a psychickou podporu ve světě, v němž se cítí nejistě.
Lukášek našel ve Fjoně kamaráda a psychickou podporu ve světě, v němž se cítí nejistě. (Lenka Čermáková)

Úzkost z cizího doteku, rozčilení z toho, že lidé kolem neznají nazpaměť celý vlakový jízdní řád, panika z jakékoli změny a všeho nového – tohle denně prožívá Lukášek (9) z Olomoucka. Je autista, má svůj svět, do kterého jen stěží pronikají i jeho nejbližší.

„Ve třech letech Lukáškovi dětský lékař diagnostikoval atipický autismus, lehkou mentální retardaci a hyperaktivitu,“ říká Tomášova maminka Lenka (37). V té době její syn neuměl nic, nepoznal ani vlastní mámu. V šesti se najednou rozpovídal. Ještě před nástupem do školy začal číst, psát i počítat.

„Nikdy ale neměl kamarády. Miluje vlaky, zná nazpaměť jízdní řády, má přesný přehled o provozu na nádraží, ví, jak to na železnici funguje a vyžaduje to po svém okolí. Plánuje si, kdy kterým vlakem pojede. Plánuje si všechno a jakákoliv změna je pro něj strašně těžká,“ objasňuje projevy nemoci Lukášova maminka.

Na pomocnici nemuseli střádat

Pomocnou tlapku podala Lukáškovi a jeho rodině speciálně vycvičená fenka zlatého retrívra Fjona. „Chtěla jsem, aby měl kamarády. Nešlo to mezi lidmi, našli jsme pejska,“ vzpomíná Lenka. Oslovila sdružení Pomocné tlapky. „Nechtěli peníze ani sponzory, všechno hradili,“ říká. Vybrat správného psího přítele právě pro Lukáška nebylo jen tak. „Musel být vyrovnaný, trpělivý a zároveň natolik živý, aby zvládl Lukáškovo hyperaktivní tempo,“ dodává matka.

Kluka přehlížela

Fjona zvolila správnou taktiku. „Lukáška zpočátku přehlížela. Bál se, bylo dobré, že si ho nevšímala. Pak se s ní pomalu sbližoval. Viděl velké zuby, měl respekt. Dnes jí dělá pravidelně dentální prohlídku,“ líčí s úsměvem Lenka. Lukášek se díky Fjoně naučil i mluvit. Máma jeho žvatlání rozuměla, fenka, ale ne, a tak se začal snažit správně vyslovovat.

„Věří, že naučí mluvit a číst ji. Úkoly dělá za ní, a tím se sám zdokonaluje. Pak se s ní honí po bytě, takže vybije svou přebytečnou energii, “ popisuje »léčebné« metody fenky spokojená maminka. Když se Lukáš nechce učit, stačí mu říct, že bude Fijona smutná, a on se pustí do práce. S Fjonou jde všechno snáz!

Pomocné tlapky

Fjonu pro Lukáška vycvičilo obecně prospěšné sdružení Pomocné tlapky. Pejsky klientům poskytuje zdarma. Každému vycvičí pomocníka na míru. Adresa: www.pomocnetlapky.cz

Tohle také psí pomocníci dokážou

*Předvídat epileptický záchvat či kolísání cukru v těle diabetiků, dát klienta do stabilizované polohy a přivolat pomoc.

*Uvolnit křeče – k pacientovi si lehnou a svým teplem a energií tělo uvolní, klient pak může bez bolesti cvičit.

*Při bolestech břicha či žaludku nemocný zezadu obejme psa a potíže ustoupí.

*Při zácpě olizováním bříška u dětí aktivují pohyb střev a není třeba používat projímadlo.

*Olizování jizev nahrazují masáž a zajišťují pružnost kůže.

*Dobíjejí energií lidem, kteří trpí atrofií svalstva. Při únavě si k psovi lehnou a obejmou ho. Pak vydrží být aktivní přes den mnohem déle.

*Psychicky povzbuzují seniory trpící stařeckou demencí nebo Alzheimerovou nemocí.


Autor:  vet

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.