V Česku řádí tasemnice: "Něco se mi hýbalo ve stolici", říká nakažený muž! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

V Česku řádí tasemnice: "Něco se mi hýbalo ve stolici", říká nakažený muž!

Články tasemnice připomínající vařené nudle opouštějí střeva. Někdy se zachytí na spodním prádle nebo se volně pohybují po kůži.
Články tasemnice připomínající vařené nudle opouštějí střeva. Někdy se zachytí na spodním prádle nebo se volně pohybují po kůži. (Profimedia.cz)

Lékaři v Moravskoslezském kraji nestačí zírat. Jen letos se v Opavě objevilo 10 případů nákazy tasemnice. Společným viníkem je prý špatně upravené hovězí maso.

„Všiml jsem si už před pár dny, že se mi ve stolici něco hýbá. Neměl jsem potíže, tak jsem tomu nevěnoval pozornost. Až když jsem si pak přečetl v novinách, že několik lidí na Opavsku má v sobě tasemnici, rozhodl jsem se jít k lékaři. Také jsem totiž v minulých měsících několikrát jedl tatarský biftek ze syrového hovězího masa,“ svěřil se na stránkách iDnes.cz muž, který z pochopitelných důvodů nechce odhalit svoji identitu.

Muž si chtěl pochutnat na tatarském bifteku a koupil si maso k tomu upravené. „Už nevím, zda tam bylo napsáno, že to je určeno k tepelné úpravě. Ale je přece nesmysl tatarák vařit nebo péct,“ vysvětluje nakažený.

Všechny problémy má na svědomí druh tasemnice bezbranné, jež je podle odborníků pro člověka nejméně nebezpečná. „U řady lidí nepůsobí žádné potíže, u někoho ale vyvolává zácpu nebo průjem, nechutenství, výjimečně i úbytek váhy, může však způsobit i zauzlení střev," vysvětluje primář infekčního oddělení Slezské nemocnice Petr Kümpel.

Parazitoložka Hana Bílková-Fránková z ostravského Zdravotního ústavu varuje, že počet pacientů nemusí být konečný. Inkubační doba této potvůrky, která může v lidském těle narůst až do délky 9 metrů, je dlouhá tři měsíce a parazit může v těle žít až několik let. „Doporučuji všem zkontrolovat stolici. Při podezření odneste vzorek svému lékaři. Pokud najdete článek parazita, vložte jej do zkumavky s několika kapkami vody,“ radí parazitoložka.

Hygienici se v současné době snaží odhalit konkrétní zdroj nákazy a doktoři objednávají z ciziny léky. Nejúčinnější prevencí je tepelná úprava masa a dodržování hygieny!  

 

Přečtěte si
vilaamalka
10. 4. 2013 • 11:35

 cituji:: v lidském těle narůst až do délky 9 metrů, je dlouhá tři měsíce a parazit může v těle žít až několik let. Tak kolik vlastně měří 9 metrů nebo tři měsíce?????

inocenta
10. 4. 2013 • 11:00

 moje lékařka by se ani nepodívala, ta má instrukce seshora a každý je zdravý.....

inocenta
10. 4. 2013 • 10:59

 To je klanění se zlatému teleti, všeobecný úpadek mravů.

1pravda1
10. 4. 2013 • 10:12

nebo tepelně málo upraveného masa je pro člověka nebezpečné, propagování krvavých steaků jako pochoutky nechápu. Zvířata se většinou odčervují, protože jí kde co, ale lidé, přece se nebudeme také odčervovat, zvlášť když jsou v dnešní době kapitalismu schopni vám v rámci zisku prodat i mršinu.

britva
10. 4. 2013 • 08:49

 vám tasemnice vykoukne z ***e, tak utíkejte k lékaři. žádné léky ovšem nemají, tak jste vlastně v ***i

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.