30 tipů pro krásný trávník! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

30 tipů pro krásný trávník!

Zahrádkářům s příchodem jara začíná plno práce. V tomto období se musí například více sekat trávníky a udržovat záhony.
Zahrádkářům s příchodem jara začíná plno práce. V tomto období se musí například více sekat trávníky a udržovat záhony. (Profimedia.cz)

Asi každý touží mít na své zahrádce hebký zelený trávník. Málokomu se to ale povede. Radost ze zeleného koberce nám často kazí plevel, žluté fleky, krtince, rejdící myši nebo krvežíznivá klíšťata. Aha! nabízí 30 tipů, které z vašeho trávníku udělají pýchu zahrady.

1 Než po zimě trávník poprvé posekáte, zkontrolujte, jestli v něm nejsou kameny, větve a kořeny. Ušetříte tím nejen sekačku, ale zabráníte případné nehodě.

2 Trávník sekejte pravidelně. V květnu až červnu můžete i dvakrát za týden, jinak stačí jednou týdně.

3 Hlídejte si výšku trávy a nezkracujte ji příliš. Ideální je výška trávníku okolo 5 cm. Ve stínu může být i 6 cm.

4 Příliš nízké posekání (méně než 4 cm) ubírá trávníku sílu a také zbytečně rychle vysychá.

5 Během období sucha by se měl trávník nechat o zhruba 1,5 cm delší než obvykle. Zabrání to vysoušení půdy.

6 Vrátili jste se z dovolené a máte trávu po kolena? Nezkracujte ji hned na obvyklou délku. To by trávník mohlo poškodit. Trávu vždy zkracujte zhruba o třetinu výšky. Za pár dní ji pak zkraťte znovu.

7 Vadí vám v zeleném koberci sedmikrásky? Pokud jich tam máte jak naseto, je to tím, že půda potřebuje pohnojit a provápnit.

8 Rozhodli jste se posekat trávu po dešti? Dejte pozor, aby sekačka místo sekání trávu nevytrhávala.

9 Žížaly, které provzdušňují půdu a na zahradě jsou vítané, mají rády vůni kávy! Použitou kávovou sedlinu si proto schovávejte a občas s ní posypte trávník. Žížaly přiláká.

10 Aspoň jednou za rok potřebuje trávník pořádně provzdušnit. Říká se tomu vertikutace a jde o to, že se půda zkypří speciálními hrabičkami. Snáze se tak k ní dostane vzduch i živiny.

11 Se zaléváním to rozhodně nepřehánějte. Platí, že lépe je méně často (jednou za čtyři až pět dní), ale vydatně! Nikdy nezaléváme v poledním vedru.

12 Nenechávejte na trávníku nesklizenou posekanou trávu nebo spadané listí. Odvádějí z trávníku vlhkost a poté plesniví.

13 Špatně shrabaná, zamulčovaná posekaná tráva a plevel můžou trávník zničit. Drny zplstnatí a prorostou mechem.

14 Pravidelné sekání trávy nejenže zvýši kvalitu trávníku, ale vyžene i myši a hraboše. Ti totiž mají rádi klid a stařinu, ve které se bezstarostně pohybují.

15 Zbavte trávu mechu, který ji stresuje. Natáhne do sebe mnoho vody, která pak chybí kořenům trav.

16 Žloutne vám trávník? Můžou za to larvy hmyzu, např. chroustů či kováříků. Jejich přirozenými nepřáteli jsou ježek nebo i krtek.

17 Pokud se chystáte trávník hnojit a na déšť to nevypadá, lehce ho pokropte.

18 Trávník pravidelně přihnojujte. S hnojením skončete v říjnu.

19 Nejdůležitější je pro trávník jarní hnojení, tedy to, které uděláte na začátku vegetačního období.

20 Žlutá barva trávy znamená, že vašemu trávníku chybí živiny. Zelenou barvu mu vrátí speciální travní hnojivo s vysokým obsahem dusíku. Právě dusík ovlivňuje barvu trávy.

21 Vyseli jste novou trávu? Tak poprvé ji posekejte až když je vysoká 6 – 8 cm a zkraťte ji jen na 5 – 6 cm. Při dalších sečeních ji zkracujte, dokud se nepřiblížíte požadované výšce trávníku.

22 Uvažujete o novém trávníku? Pak s výsevem travního semene počkejte na konec dubna.  Semínka totiž nejlépe klíčí, když má půda teplotu okolo 10 °C.

23 Opatrně s vodou. Trávníku vadí přemokření i sucho. A jak poznáte, že potřebuje zalít? Pokud na něj šlápnete a tráva zůstane slehlá, je nutná závlaha.

24 Když už zaléváte, tak důkladně, aby se tráva dostala až ke kořínkům. Menší dávky vody se rychle vypaří.

25 Máte na trávníku »boule«? Zbavte se jich tím, že je zasypete hlínou. Ta by měla mít podobné složení jako půda vašeho trávníku.

26 Trávu vám může zničit i tupá sekačka. Správně nabroušené nože poznáte podle toho, že vršek posečené trávy je čistě seříznutý. Pokud to tak není, nechte ostří sekačky nabrousit.

27 Špatně posekané tráva přivolává škůdce a nemoci. Stéblo je totiž potrhané a přístupnější plísním apod.

28 Pravidelně sečená tráva nesvědčí klíšťatům. Abyste jejich počet snížili na minimum, vyplatí se pravidelně zkracovat větvičky keřů, které přesahují nad trávník a cestičky vydláždit nebo posypat kamínky nebo štěrkem.

29 Po zimě někdy zůstanou na trávníku místa, kde je tráva polehlá a s bělavě šedorůžovým povlakem plísně šedé. Plíseň zničíte, pokud na postižená místa dáte ledek vápenatý. Ještě před tím můžete trávník ošetřit fungicidem.

30 Objevují se vám na trávníku po posečení pidihromádky? Můžou za ně žížaly. Zbavíte se jich jednoduše – rozhrnete je hráběmi nebo kartáčovým koštětem. Pomůže i rozhodit písek.

Jak pečovat o trávník na jaře čtěte ZDE

Jak na zazimování trávníku čtěte ZDE

Autor:  růž

Přečtěte si
slepicka19...@...
11. 10. 2016 • 10:06

Uvažuji o založení nového trávníku. Dočetla jsem se, že nejlepší dobou pro to je jaro nebo podzim. Jen bych se ještě chtěla zeptat, na http://www.homezin.cz/media/jak-zalozit-novy-travnik mi radili, že musím půdu nejprve dobře prohnojit. Jaké hnojivo by bylo pro přípravu nového trávníku nejvhodnější?

vsudedoma
12. 6. 2014 • 12:02

Nejdůležitější je pravidelné sečení. Pokud trávu necháte přerůstat, začnou růst plevele, jako u nás. http://www.k-domu.cz/news/roboticke-sekacky-vyber-rozdily/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.