Trápí Vás vysoký nebo nízký tlak? Poradíme, jak ho mít neustále pod kontrolou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Trápí Vás vysoký nebo nízký tlak? Poradíme, jak ho mít neustále pod kontrolou

Mějte svůj krevní tlak pod kontrolou.
Mějte svůj krevní tlak pod kontrolou. (Netmedik)

Mít krevní tlak v normě je primární cíl pro každého, kdo má problémy s vysokým či nízkým tlakem. Existuje celá řada řešení, jak tyto neduhy vyřešit. Stačí změnit životní styl, stravu či omezit některé návyky a také tlak pravidelně měřit, abychom měli svůj zdravotní stav pod drobnohledem.

Co je krevní tlak?

Krevní tlak působí na naši krev a stěny cév, kterými protýká. Krevní tlak vytváří srdce jakožto krevní pumpa, která transportuje krev do oběhového systému. Krevní tlak si poznamenáváme jako 2 čísla oddělená lomítkem. První číslo je systolický, druhé diastolický tlak. Měří se v mm rtuťového sloupce, tzv. TORRECH. Tlak systolický je fází vypuzování okysličené krve ze srdce, zatímco tlak diastolický je stádiem, kdy dochází k plnění srdeční komory neokysličenou krví.

MĚŘENÍ TLAKU POMOCÍ DIGITÁLNÍCH TLAKOMĚRŮ

Vysoký tlak, nízký tlak - definice

Krevní tlak můžeme mít v normě, za což je považována hodnota menší než cca 136/92 mm Hg, přičemž tzv. hraniční hodnoty jsou 130/90 až 160/95 mm Hg. Je-li tlak nižší, než 110/65 mm Hg, pak se jedná již o tlak nízký. Ten nás narozdíl od vysokého tlaku neohrožuje přímo na životě. Jeho symptomy však nejsou nikterak příjemné: zmáhá nás únava, točí se nám hlava, objevují se nepříjemné kruhy pod očima, může dojít až k závratím a omdlévání. Mezi vnější příznaky pak patří bledost, viditelné známky únavy a značná apatie. Máte-li nízký tlak, pak je potřeba více sportovat, relaxovat,  ale i pít kávu, malé množství alkoholu, který roztahuje cévy, přestat kouřit, jíst častěji a menší porce.

Měřte svůj krevní tlak pomocí tlakoměrů v pohodlí domova a zapisujte si své výsledky.

To, že nás hypotenze, nebo-li nízký krevní tlak neohrožuje přímo na životě, se již nedá napsat o hyperzenzi, vysokém krevním tlaku. Ten má na svědomí úmrtí téměř 25% lidí nad 40 let. Je-li krevní tlak vyšší než větší než 154/93 mm Hg, pak se jedná již o vysoký krevní tlak a je potřeba se již začít léčit. Vysoký tlak se projevuje častou bolestí hlavy zejména na čele a v oblasti týle, únava, bušení srdce, pocení v obličeji, to vše doprovázeno i občasnou arytmií. Člověk je náladový, má teplé až horké končetiny, trpí nespavostí a tento stav, pokud se neléčí, končí infartkem či mozkovou mrtvicí.

V takovém případě platí zákaz kouření, minimální konzumace alkoholu, soli, tučných potravin, střídat sportovní aktivity s uvolněním, snížit stres, napětí...

Ještě horší dopad má pak kolísavý tlak, v takovém případě je dohled doktora a striktní dodržování všech zásad naprosto neodkladné.

Mějte svůj tlak pod kontrolou

Abychom předešli komplikacím, které nízký či vysoký tlak přináší, je potřeba začít s léčbou. A stejně důležité je i svůj tlak sledovat. Tlak měříme pomocí tlakoměru / tonometru, a ten může být rtuťový, fonendoskopický nebo moderní digitální tlakoměr.

Digitální tlakoměry nabízí jednoduchý provoz, čitelný displej, rychlé měření, paměť pro záznamy...Měřte svůj tlak přesně a jeduše.

Kompletní nabídku digitálních tlakoměrů najdete ZDE

Digitální tlakoměry mohou být buď pažní (vpravo), nebo zápěsťový (vlevo)

 

 

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.