Světové finále Red Bull Nordix ve Špindlu: To byl úlet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Světové finále Red Bull Nordix ve Špindlu: To byl úlet!

Ve Špindlu se soutěžilo i o nejlepší trik na běžkách.
Ve Špindlu se soutěžilo i o nejlepší trik na běžkách. (Sport, ara)

Dva dny nabité adrenalinem, to bylo světové finále Red Bull Nordix, drsného skikrosu na běžkách. Tvrdé střety, pády a na závěr píseň od vítězky posledních tří závodů Světového poháru biatlonistek Gabriely Soukalové (23). Po pádu skončila osmá, vyhrála Ludmila Horká (21). Mezi muži dominoval reprezentant v běhu na lyžích Dušan Kožíšek (29).

Závod si vyzkoušela i česká jednička mezi běžci na lyžích Lukáš Bauer (35), jenže neprolezl sítem kvalifikace. „Chtěl jsem si vyzkoušet úlet. Jel jsem na hraně a přežil,“ říkal lehce zklamaný Bauer. Přece jen si chtěl vyzkoušet souboje na trati, kdy jedou čtyři borci proti sobě. „Mám srdíčko závodníka, takže mě to mrzí,“ přiznal. „Třetí zatáčka mě vyškolila. Dvakrát,“ povzdechl si.

Video se připravuje ...

Druhá z kvalifikace žen postupovala Soukalová, jenže i ji zatáčky vynesly mimo trať. „Ujelo mi to na ledu a bouchla jsem nějakého pána. Snad se na mě nezlobí,“ omlouvala se ještě. Kdo by se hněval na krásku, která po závodě už obligátně zazpívala? „Ten závod byl horší než zpěv, i když mě bolelo v krku. Hodně mě to nadchlo, ale raději jsem to nehrotila, abych dojela zdravá,“ vysvětlila, proč skončila až osmá.

Kdo viděl Dušana Kožíška před startem, zhrozil se. Zelený jako sedma, bolestivé grimasy. Sotva lezl. „Ráno jsem se probudil s bolestí žaludku. Zahájil to průjem, ještě v jedenáct jsem zvracel. Nevím, jestli viróza, nebo střevní chřipka,“ křenil se. „Ukecali mě, ať to zkusím. Nepočítal jsem, že dojdu do finále a už vůbec ne, že vyhraju,“ přiznal. „Chvílemi se mi nahoře zatmívalo před očima a brněly mě prsty. Bál jsem se, aby to se mnou neseklo,“ vyprávěl vítěz. „Pro mě to bylo utrpení,“ popsal Kožíšek, jak se cítil po vítězství, za nějž bral 50 000 Kč. A hlavně obdiv několika tisícovek diváků, kteří ho hnali za světovým titulem.



Autor:  Jan Uhlík

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.