Smajlík slaví narozeniny: Už se na nás směje půl století! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smajlík slaví narozeniny: Už se na nás směje půl století!

Smajlík slaví 50. narozeniny.
Smajlík slaví 50. narozeniny. (Profimedia.cz)

Smajlíky zná a používá určitě každý z nás. A nevěřili byste, že už jsou v pokročilém věku! Ano, slaví totiž 50 let! Používáme je na zlepšení nálady, do »smsek«, vyjadřujeme jimi naše emoce a zpestřujeme si e-maily.

Podle legendy se jednou takhle setká smajlík s prodavačem triček. „Chtěl bych, aby můj obličej byl na tričku,“ říká smajlík prodavači. „Ale neumím kreslit a nemám u sebe foťák,“ dodává smutně. Náhoda tomu chtěla tak, že jelo kolem auto a najelo do bahna. Smajlík byl rázem celý špinavý, bahno z něj stékalo. Tvář si utírá do žlutého trička, aby se mohl podívat kolem sebe. Najednou se objevil perfektní potisk, abstraktní usmívající se tvář jen zářila. A tak se zrodila ikona!

Nejčastěji ho známe v podobě žlutého kruhu se dvěma tečkami jako očima a úzkým jednoduchým úsměvem ve tvaru kulaté závorky. Jeho název vznikl z anglického slova »smileys« čili »usměváčci«. V internetových fórech nebo v textových zprávách či na »chatech« jsou smajlíci nahrazeny různými obrázky s úsměvem. Ať už jde o kulatého nebo hranatého smajlíka.

Tento roztomilý úsměv v grafické podobě byl vytvořen v roce 1963 výtvarníkem Harvey Ballem jako součást kampaně pro pojišťovací společnost. Žluťoučký smajlík se stal součástí firemní identity a také zaměstnanci, snad jako pobídku k úsměvu na pracovišti, dostali usměvavé odznaky. Tento symbol se stal velmi populárním a ani ne o deset let později už bylo těchto odznaků prodáno přes padesát milionů. První textové použití smajlíků ve tvaru :) »pro vtipy« a :( »pro něco, co vůbec není vtipné«, navrhl Scott Fahlman Carnegie Mellon z Univerzity v Pittsburgu v Pennsylvánii 19. září 1982. Hurá, pojďme slavit a jak jinak než s úsměvem!

Smajlík slaví!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.