Řidič autobusu David L. se za jízdy zhroutil: 17 lidí zachránil hasič hrdina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Řidič autobusu David L. se za jízdy zhroutil: 17 lidí zachránil hasič hrdina!

Autobus se zastavil až nárazem do budovy pošty.
Autobus se zastavil až nárazem do budovy pošty. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

V horor se včera ráno změnila cesta do práce 17 cestujícím autobusu MHD v Českých Budějovicích. Řidič David L. (37) na vytížené křižovatce v centru města zkolaboval. Šokující je, že šofér loni v září srazil osobákem muže (80), který na následky zranění zemřel. Přesto vozil dál stovky lidí denně.

Velké tragédii zabránil v poslední chvíli hasič Vojtěch Boubal (42), který nasměroval rozjetý vůz z chodníku plného lidí do parčíku. Autobus pak narazil do budovy pošty. „Na křižovatce vyjel autobus jiným směrem a srazil semafor. Lidé panikařili. Doběhl jsem k řidiči, který byl v bezvědomí, a snažil se usměrnit jízdu. Dosáhl jsem jen na volant. Nechtěl jsem, abychom srazili chodce na chodníku nebo vjeli do strouhy,“ popsal Boubal, který pracuje jako velitel hasičské stanice v Českých Budějovicích.

Po nárazu otevřel kabinku řidiče a poskytl mu první pomoc. Když přijeli záchranáři, byl už David L. při vědomí. Záchranka ho odvezla s poraněnou hlavou do nemocnice. Jedna starší cestující utrpěla šok a lékař ji ošetřil na místě. Ostatní vyvázli jen s leknutím.

Srazil chodce,  přesto dál řídil!

Řidič autobusu David L. měl přitom už loni 13. září vážnou nehodu. V Českých Budějovicích vjel osobákem na chodník a srazil seniora (80). Ten zůstal zaklíněný pod autem a po převozu do nemocnice zemřel. Policie šoféra obvinila z usmrcení z nedbalosti a ten čeká na soud. Jak je možné, že po tak závažné nehodě dál řídil a vozil stovky lidí denně?

„Policisté mohou odebrat řidičský průkaz po nehodě, ale nemusejí. Tenkrát neshledali důvody k jeho odebrání. A v průběhu vyšetřování už to není možné. O odebrání může rozhodnout až soud,“ objasnila policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová. Dopravní podnik města České Budějovice odmítl nehodu svého zaměstnance komentovat s tím, že s provozem MHD nesouvisí. Podle informací Aha! je David L. členem dopravní komise.

Cestující Libor Hradecký: Lidé křičeli, byli vyděšení

Jak to vypadalo před nehodou?

„Vše bylo v pořádku. Divné to začalo být ve chvíli, kdy se autobus rozjel jiným směrem, než měl.“

Co se dělo pak?

„Autobus něco přejel. Bál jsem se, že je to chodec. Lidé křičeli, byli vyděšení. Nějaký muž stál u kabinky řidiče a my jeli přes park. Pak jsme zastavili až o zeď pošty.“

A jak na tom byl řidič?

„Byly to okamžiky jako z hororu. Ten pán vpředu s ním třásl, trochu ho propleskl a on se probral.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.