Velikonoce: Projíme 1200 korun za tři dny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velikonoce: Projíme 1200 korun za tři dny!

Mazanec - 6 plátků
Mazanec - 6 plátků (Profimedia.cz)

Další svátky »obžerství« přicházejí. Po Vánocích se ani Velikonoce neobejdou bez hodování. A protože si jaro stále dává na čas a podle meteorologů nám volné dny proprší, spíše než o svátcích vítající nové roční období, budou letošní Velikonoce ve znamení sezení doma »za pecí« a mlsání, které nás vyjde za tři dny na dvanáct stovek!

Podle nejnovějších průzkumů společnosti Tesco hodlají Češi utratit za velikonoční nákup až 1 200 korun. A za co? Především za čokolády, velikonoční pečivo, vaječné likéry a tuky na pečení. „U těchto položek vzrostou prodeje o stovky až tisíce procent,“ doplňuje výsledky průzkumu mluvčí obchodního řetezce Jiří Mareček.


Pečeně nebo jidáše?

A co vyhrálo v žebříčku nejoblíbenějších pokrmů? Pražané jedí tradičně pečeni (maso vepřové, uzené, jehněčí), lidé v Čechách nedají dopustit nádivku a jidáše a na Moravě si o Velikonocích pochutnávají na polévce a koláčích.

Není nad slivovici

Samozřejmě nesmí při koledování vajíček chybět symbolický přípitek! I když v Praze dávají přednost vodce a v Čechách rumu, Na Moravě si nejčastěji koledníci dopřávají panák slivovice. Neméně oblíbenými ale nezůstávají vaječný koňak nebo víno.

Co všechno spořádáte? Podívejte se v galerii:


Deník Aha! vám přináší tip na zdravější a střídmější hodování.

Pečte zdravě

Místo bílého cukru přidávejte třtinový, máslo nahraďte kvalitním rostlinným olejem či tukem, klasickou mouku celozrnnou a prášek do pečiva používejte bez fosfátů.

Maso s bylinkami

Jehněčí, telecí či králičí mají nižší obsah tuku a vysoký podíl bílkovin. Když takovéto maso připravíte s čerstvými bylinkami, jako jsou petrželka, tymián nebo rozmarýn, zaručeně si pochutnáte a nebudete mít problémy se zažíváním.

Vajíček s mírou

Vajíčka obsahují řadu důležitých živin jako jsou bílkoviny, vitaminy B a E, železo, fosfor draslík či jód. Obsach cholesterolu je vyvážen lecitinem, který jeho hladiny v krvi snižuje. Přesto se doporučují jen 4 až 5 kusů týdně.




Autor:  bk

Přečtěte si
opportunity
31. 3. 2013 • 10:22

Těch 1.200 je na osobu? Sotva, spíš na todinu... A je v tom alkohol a čokolády koledníkům, ty se taky hned nesní. A ty rady o zdravé stravě typu "máslo nahraďte kvalitním rostlinným olejem" jsou pro kočku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.