Jak nabarvit velikonoční vajíčka? Zapomeňte na chemii, zvládne to příroda? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jak nabarvit velikonoční vajíčka? Zapomeňte na chemii, zvládne to příroda?

Velikonoce jako vymalované
Velikonoce jako vymalované (: ČTK)

Stále se vracíme do dob našich babiček a prababiček a snažíme se vajíčka barvit z přírodních materiálů. Nevíte jak na to? Máme pro vás pár tipů, jak nabarvit vajíčka tím, co máte doma v lednici či spíži!

Jak si obarvit žluté vajíčko?

Koupíme jemně umletou kurkumu. Do 900 ml horké vody a 2 lžic octa vsypeme 3 vrchovaté lžíce kurkumy a necháme asi 10 minut vařit. Přidáme špetku soli, vejce a můžeme barvit.

•    Také můžeme vyzkoušet list z břízy. Suché listy necháme vařit asi 10 minut. Ve směsi, která vám vznikne, uvaříme vejce a zrodí se nám tak žluté vajíčko.

•    I skořápky z vlašských ořechů, šafrán, heřmánek, třezalka tečkovaná nám pěkně obarví velikonoční vejce na žluto. A jak? Vše vložíme do hrnce, přilijeme vodu a vaříme asi 30 minut. Vejce poté ve směsi uvaříme.

•    Když přiložíte na skořápku např. lístky petrželky, kapradí a pevně zavážete do punčochy nebo obvazu, získáte na vajíčku krásné přírodní vzory.

Oranžové až rudé vajíčko

Oloupeme slupky z cibule, vložíme do vody a přivedeme k varu. Necháme ji pak vařit spolu s vejcem ještě asi 30 minut.



Světle žluté vajíčko

Každý má doma pomeranče, citróny i mrkev. Pokrájíme je, vložíme vše do vody a přilijeme pomerančový džus. Vše opět uvaříme i s vejcem.

Růžové vajíčko

Oloupeme tři menší řepy a nakrájíme dužinu na kostičky. Vložíme do hrnce a zalijeme 900 ml vody, přidáme sůl, dvě lžíce octa a vaříme tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované barvy. Vajíčko do směsi pak položíme a uvaříme.

Hnědé vejce z kávových zrnek

Rozpustíme čtyři lžičky kávových zrnek ve sklenici vody. V této směsi potom uvaříme vejce.

Modré a růžové vejce

Seženeme si plevy ze semen nepražené černé slunečnice, červenou cibuli, jehnědy topolu, lístky z květin, sněženky, borůvky a bezinky, vše promícháme ve vodě. Asi 30 minut povaříme a poté uvaříme vejce.



Modré vajíčko

Budete se divit, ale modrá se dá vyrobit z červeného zelí. K jemně nakrájenému zelí přidáme pět lžic octu, zalijeme vodou, přikryjeme a necháme přes noc uležet. V dopoledních hodinách uvaříme vejce ve směsi zelí.

Zelené vajíčko

Listy špenátu, kopřivy, petrklíče, kůru z řešetláku a kůru z jasanu vložíme do vody, a necháme 30 minut odstát. Ve směsi potom uvaříme vejce.

Červené vajíčko

Jak jinak než z ostružiny. Vložíme je do vody a přilijeme pomerančový džus. Vaříme i s vejcem.

•    Červenou barvu získáme také tak, že vajíčko povaříme v litru červeného vína, nemusí být samozřejmě drahé. Přidáme sůl, ocet a je to.

Rady k dobru

• Přírodní barvy neulpívají na skořápce vajíček tak rychle jako chemické. Proto počítejte s tím, že vám barvení zabere mnohem více času.

• Přírodní barvivo vždy necháme v hrnci společně s vejci.

• Používejte raději bílá vajíčka.

• Pokud se nám nepovedlo dosáhnout té správné barvy, necháme vejce namočené ve směsi přes noc.

Autor:  ane

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.