Jak nabarvit velikonoční vajíčka? Zapomeňte na chemii, zvládne to příroda? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak nabarvit velikonoční vajíčka? Zapomeňte na chemii, zvládne to příroda?

Velikonoce jako vymalované
Velikonoce jako vymalované (: ČTK)

Stále se vracíme do dob našich babiček a prababiček a snažíme se vajíčka barvit z přírodních materiálů. Nevíte jak na to? Máme pro vás pár tipů, jak nabarvit vajíčka tím, co máte doma v lednici či spíži!

Jak si obarvit žluté vajíčko?

Koupíme jemně umletou kurkumu. Do 900 ml horké vody a 2 lžic octa vsypeme 3 vrchovaté lžíce kurkumy a necháme asi 10 minut vařit. Přidáme špetku soli, vejce a můžeme barvit.

•    Také můžeme vyzkoušet list z břízy. Suché listy necháme vařit asi 10 minut. Ve směsi, která vám vznikne, uvaříme vejce a zrodí se nám tak žluté vajíčko.

•    I skořápky z vlašských ořechů, šafrán, heřmánek, třezalka tečkovaná nám pěkně obarví velikonoční vejce na žluto. A jak? Vše vložíme do hrnce, přilijeme vodu a vaříme asi 30 minut. Vejce poté ve směsi uvaříme.

•    Když přiložíte na skořápku např. lístky petrželky, kapradí a pevně zavážete do punčochy nebo obvazu, získáte na vajíčku krásné přírodní vzory.

Oranžové až rudé vajíčko

Oloupeme slupky z cibule, vložíme do vody a přivedeme k varu. Necháme ji pak vařit spolu s vejcem ještě asi 30 minut.



Světle žluté vajíčko

Každý má doma pomeranče, citróny i mrkev. Pokrájíme je, vložíme vše do vody a přilijeme pomerančový džus. Vše opět uvaříme i s vejcem.

Růžové vajíčko

Oloupeme tři menší řepy a nakrájíme dužinu na kostičky. Vložíme do hrnce a zalijeme 900 ml vody, přidáme sůl, dvě lžíce octa a vaříme tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované barvy. Vajíčko do směsi pak položíme a uvaříme.

Hnědé vejce z kávových zrnek

Rozpustíme čtyři lžičky kávových zrnek ve sklenici vody. V této směsi potom uvaříme vejce.

Modré a růžové vejce

Seženeme si plevy ze semen nepražené černé slunečnice, červenou cibuli, jehnědy topolu, lístky z květin, sněženky, borůvky a bezinky, vše promícháme ve vodě. Asi 30 minut povaříme a poté uvaříme vejce.



Modré vajíčko

Budete se divit, ale modrá se dá vyrobit z červeného zelí. K jemně nakrájenému zelí přidáme pět lžic octu, zalijeme vodou, přikryjeme a necháme přes noc uležet. V dopoledních hodinách uvaříme vejce ve směsi zelí.

Zelené vajíčko

Listy špenátu, kopřivy, petrklíče, kůru z řešetláku a kůru z jasanu vložíme do vody, a necháme 30 minut odstát. Ve směsi potom uvaříme vejce.

Červené vajíčko

Jak jinak než z ostružiny. Vložíme je do vody a přilijeme pomerančový džus. Vaříme i s vejcem.

•    Červenou barvu získáme také tak, že vajíčko povaříme v litru červeného vína, nemusí být samozřejmě drahé. Přidáme sůl, ocet a je to.

Rady k dobru

• Přírodní barvy neulpívají na skořápce vajíček tak rychle jako chemické. Proto počítejte s tím, že vám barvení zabere mnohem více času.

• Přírodní barvivo vždy necháme v hrnci společně s vejci.

• Používejte raději bílá vajíčka.

• Pokud se nám nepovedlo dosáhnout té správné barvy, necháme vejce namočené ve směsi přes noc.

Autor:  ane

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.