Someliérský rychlokurz nejen pro domácí oslavu: Jak vybrat dobré víno? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Someliérský rychlokurz nejen pro domácí oslavu: Jak vybrat dobré víno?

Víno vybírejte podle etikety a hodnoťte svými smysly.
Víno vybírejte podle etikety a hodnoťte svými smysly. (scom)

Rozhodujete se, jaké víno nabídnete večer návštěvě? Dnes už nestačí říct jen červené nebo bílé. Lidem, kteří víno rádi pijí, už tohle dělení nestačí. Jak tedy vybrat dobré víno a co se o něm dočtete na etiketě? Deník Aha! vám poradí.

Ať už jste v restauraci na večeři nebo si chystáte hostinu doma, vybírejte víno podle toho, co k němu budete jíst. Obecně platí, že k červeným masům se hodí nejlépe červené , k drůbeži a rybám bílé a k těstovinám zase růžové.

Kvalitu rozeznají vaše smysly

Zrak

Dobré neboli pěkné víno (jak říkají vinaři) by mělo mít jiskrnou barvu bez zakalujících tónů. Samotná barva závisí na odrůdě, ročníku, vyzrálosti a zpracování hroznů. Bílé víno může být téměř bezbarvé, přes žlutozelenkavé až po jantarové, u červených najdete tóny červenorůžové až po rubínové a červenohnědé. Vodnatá zakalená barva nebo naopak silně nahnědlá může signalizovat, že víno je zoxidované.

Čich

Čichový vjem je velmi důležitý. Nejprve vůni vína vychutnejte po nalití. Lehce mokem ve sklenici zakružte a hned čichejte. Víno byste měli cítit i poté, když ho pijete. A narazíte na nespočet aromatických tónů – vůni ovoce a květin, koření až kouřové nebo živočišné odstíny. Rušivé jsou prvky zatuchliny, korku, plísně, oxidu siřičitého. V takovém případě zpozorněte, protože s vínem není něco v pořádku.

Chuť

Víno v ústech poválejte a nechte působit na jazyku, aby si chuťové pohárky přišly na své. Pokud jde o víno kvalitní, ucítíte chuťovou harmonii. Vše, co ruší soulad v chuti, je špatně. A naopak – jestliže příjemný chuťový vjem trvá i po polknutí, vybrali jste dobře.


1624446:gallery:true:true


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.