Marie (19) chtěla dědit, na manžela (†60) si najala vraha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Marie (19) chtěla dědit, na manžela (†60) si najala vraha!

(ilustrační foto)
(ilustrační foto) (Profimedia.cz)

Brněnský soudce a právník Jan Velgo (†60) měl zálibu v mladých dívkách, nikdy však žádnou nepojal za manželku a zůstával zatvrzelým starým mládencem. Osudnou se mu stala Marie (19), která ho nejprve připravila o svobodu a poté o život.

Doktor práv Jan Velgo se s půvabnou Marií seznámil v létě 1934. Po krátkém románku mu dívka oznámila, že čeká dítě a pokud se k situaci nepostaví jako čestný muž, ztropí skandál. Velgo situaci vyřešil šalamounsky. S Marií se tajně oženil a zavázal se jí vyplácet apanáž, pokud bude dál bydlet u rodičů. Jeho přátelé ho tak nadále považovali za starého mládence.

Marie Velgová však vycítila svou šanci. Sňatek byl sice tajný, ale platný, takže by po svém muži mohla dědit. Slíbila brněnskému hochštaplerovi Václavu Černému dvacet tisíc, pokud Velga zabije. A byla ochotná mu i pomoct. Společně 16. dubna 1935 počkali na bývalého soudce v jeho bytě.

Černý na svou oběť zaútočil těžkou lahví. Jan Velgo ještě stačil vykřiknout o pomoc, poté upadl do bezvědomí. Václav Černý ho s pomocí Marie svlékl do naha a utopil ve vaně. V té době však už do bytu mířili policisté, které zavolal všímavý domovník. Muži zákona dopadli oba vrahy prakticky při činu. Soudce poslal Václava Černého na třicet let do vězení, krásnou Marii překvapivě osvobodil.

Tlak veřejnosti byl však tak silný, že na svobodě nezůstala dlouho – u odvolacího soudu si roku 1937 vyslechla trest dvanácti let za mřížemi. Její malá dcerka byla dána na výchovu příbuzným Jana Velga…

 

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište na aha@ahaonline.cz


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.