Psí psycholog Rudolf Desenský (43): Odepsané psy vrací do života! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Psí psycholog Rudolf Desenský (43): Odepsané psy vrací do života!

Desenský v obležení svých psů.
Desenský v obležení svých psů. (Foto Aha! - Martin Pekárek)

Svůj život zasvětil psům; však je také na samotě uprostřed drsné Vysočiny obklopen osmnáctičlennou smečkou pořádných hafanů. Rudolf Desenský (43) vrací do života již jednou odepsané problémové psy a z agresivních útočníků dělá oddané dobráky. Je psychologem, uznávaným terapeutem výhradně nejlepšímu příteli člověka.

Během dlouholeté praxe mu rukama prošly již stovky psů. Tvrdí, že za jejich deformace může v drtivé většině případů hlavně člověk.

• Alergii na psy si vyléčil sám

V minulosti trpěl silnou alergií, stačil malý kontakt s domácím mazlíčkem a večer již skončil v nemocnici. Uplynuly roky a v jeho malé kanceláři v maringotce se společně s ním tísní i šest psů najednou. „Začal jsem se věnovat alternativní medicíně a za několik měsíců jsem byl v pohodě. Dnes už ji používám i u psů. Mám tu například jednu čubinu, která má již několik let rakovinu a daří se nám to držet takovým způsobem, že to dál neroste. Bez léků a chemoterapie, pouze bylinkami, akupunkturou, akupresurou a prací s energiemi. Je jí deset let, je v naprosté pohodě a myslím, že se dožije vysokého věku,“ vysvětluje vyučený hodinář, který se kvůli svým čtyřnohým kamarádům před lety dokonce rozvedl.

• Prvního psa koupil se zahradou

A jak se vlastně alergik na psy ocitl sám uprostřed psí smečky? Když před lety, ještě jako ženatý kupoval zahradu, postavil ho majitel pozemku před hotovou věc. Buď ji koupí i se psem, nebo bude nebohý voříšek utracen. „Nechal jsem si ho. Najednou jsem však měl kromě jednoho psa hned dva úplně stejné. Lidé mi totiž toho druhého přivedli v domnění, že mi ten zděděný utekl,“ vzpomíná na klíčový moment svého života Rudolf, který psům postupně zcela propadl. Sháněl knihy, chodil na cvičák a snažil se vcítit do jejich myšlení.

Dnes mu lidé vodí psy, které by jinak nechali utratit. Jiní zase žádají o radu, jak s nimi správně zacházet. „U mě skončí ten, kterého doma nezvládají. Většinou je důvodem bázlivost nebo agrese. Nebo také obojí. Já ho naučím pravidlům a snažím se ho dostat do reality. Potom mu hledám nového majitele,“ vysvětluje psí psycholog.

• Pomáhají mu vychovatelky

Své psy rozděluje do tří skupin. „Jednu skupinu tvoří moji vlastní psi, takzvané chůvičky nebo vychovatelky, které pracují s těmi ostatními. Druhou tvoří psi, které mi lidé věnují, protože si s nimi nevědí rady. Já s nimi pracuji a pak jim hledám nové domovy. Třetí skupina jsou psi na dožití. Takoví, které nelze z nějakého důvodu umístit. Těch tu mám v současné době asi pět, šest.“

Kromě místních se Rudolf Desenský stará také o externí klientelu. Ta dochází i se svými páníčky a počet návštěv je odvislý od závažnosti jednotlivých případů. „Při první návštěvě odhalím, kde je chyba a vysvětlím, jak problém odstranit. Pokud je třeba, pokračujeme dál,“ vysvětluje. Základem je správně pochopit problém.


• Po útoku psa ho šili čtyři hodiny

Neexistuje prý pes, se kterým by nakonec nebyl Rudolf kamarád. Vlastně až na jednu výjimku. Řeč je paradoxně o novofoundlandském psovi, který má pomoc lidem přímo v popisu práce. „Patřil bohužel jednomu rádoby specialistovi na převýchovu, který z něj udělal bojovníka. To byl jediný pes, který mě dostal na zem. Měl to v hlavě srovnané tak, že si mě podřídí za každou cenu. U tohoto psa by mě nenapadlo, že má v sobě tento typ agrese,“ vrací se k dramatické události Rudolf. Tenkrát prý byl také ještě mladý a nezkušený, dnes by si již počínal jinak. „Vláčel mě asi deset minut po zemi a výsledkem bylo zhruba padesát děr na předloktí pravé ruky a další stovka na rukou a nohou dohromady. Chodil jsem pak za ním do útulku, postupně jsme se spřátelili, ale úřady rozhodly, že bude utracen. Vážím si ho, že zaútočil čelně. Měl na to, a to ctím,“ uzavírá nečekanou epizodu.



Přečtěte si
andys8
22. 3. 2013 • 13:57

Toto je hnusný tyran psů a určitě né psycholog, ale psychopat! Psy týrá a mučí, tak dlouho , dokud je nezlomí a nejsou z nich trosky. Pokud se to nepodaří , tak je s rozkoší zabije. Hnus !

pesanos
18. 3. 2013 • 16:54

Proč vám p. Desenský nedal k uveřejnění třeba tuto fotku, jak také dokáže "napravovat" malé pejsky??? http://www.facebook.com/photo.php?fbid=4686372407322&set=o.260353010666623&type=1&theate r

pesanos
18. 3. 2013 • 16:08

Proč si AHA neověří alespoň u odborných kynologických organizací, co je p. Desenský zač?? Že se nejedná o žádného odborníka, ale o podvodníka, prznitele a vraha psů??? Sám přiznává, že jich zabil 15!!! Více info také zde http://www.facebook.com/pages/Desensk%C3%BD-pat%C5%99%C3%AD-do-krimin%C3%A1lu/260353010666623

gabulecz
18. 3. 2013 • 11:18

http://www.facebook.com/groups/KontraDesensky/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.