Helena (†28) záhadně zemřela poté, co jí manžel zvedl pojistku na smrt.... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Helena (†28) záhadně zemřela poté, co jí manžel zvedl pojistku na smrt....

Zabil nebohou ženu lékař injekcí? (Ilustrační foto)
Zabil nebohou ženu lékař injekcí? (Ilustrační foto) (Profimedia.cz)

Smrt Heleny Vojtěchovské (†28) zůstane nejspíš navždy nevyřešená. Mladá žena s vysokou životní pojistkou zemřela v roce 1927 poté, co se jí náhle udělalo špatně. Nad jejím mužem Bedřichem už se houpala katova oprátka, ale poté ho odvolací soud osvobodil. Vše se nejspíš odehrálo jinak…

Manželé Vojtěchovští původně hospodařili na statku v Chramostku u Mělníka. Pak se však rozhodli grunt prodat a přestěhovat se do Prahy. V hlavním městě začal Bedřich Vojtěchovský podnikat, ale příliš se mu nedařilo. Přestože se zadlužil, pár si stále žil na vysoké noze a neodpíral si velkoměstská potěšení. V pátek 28. ledna 1927 manželé posnídali, krátce nato se Heleně Vojtěchovské udělalo špatně.

Sousedi k ní přivolali doktora a ten jí píchnul tři injekce. Léčba však nepomohla a odpoledne mladá žena zemřela. Vyšetřování její smrti přineslo zajímavé zjištění. Jen několik dní před tím, než paní Helena vydechla naposledy, zvýšil Bedřich Vojtěchovský její životní pojistku na rovných dvě stě padesát tisíc československých korun. Tehdejší vědecké kapacity navíc prohlásily, že v těle mrtvé ženy našly stopy jedu strychnin. Bedřich Vojtěchovský byl odsouzen k trestu smrti.

Život mu zachránili jeho obhájci, kteří případ dohnali až k odvolacímu soudu. Tam předložili vlastní posudky, kde o strychninu nebylo ani slovo. Předvolali také děvečku, která pro manžele kdysi pracovala. Ta potvrdila, že paní Helena často omdlévala a vysvětlovala to slabostí srdce. Nakonec advokáti vypátrali, že lékař, který Vojtěchovskou v den její smrti ošetřoval, byl pouhý kožař. Ženě píchnul morfium a kofein, a to nejspíš její nemocné srdce nevydrželo. Bedřich Vojtěchovský byl díky novým skutečnostem osvobozen, nad smrtí paní Heleny přesto navždy zůstává velký otazník…

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište na aha@ahaonline.cz


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.