Vdovu obrali o poslední peníze: Nejdříve zaplať, pak se uvidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vdovu obrali o poslední peníze: Nejdříve zaplať, pak se uvidí!

Vilma Svobodová je přesvědčena, že byla v právu. Nedoplatek ale zaplatit musela.
Vilma Svobodová je přesvědčena, že byla v právu. Nedoplatek ale zaplatit musela. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Vilmě Svobodové (65) z Loun zemřel manžel. Ocitla se ve složité životní situaci, ztratila milovaného muže a po zaplacení pohřbu byla bez peněz. Do toho jí přišla během dvou měsíců dvě vyúčtování za elektřinu. V lednu jí peníze vrátili, v březnu se za leden a únor dožadovali doplatku. Tak trochu Kocourkov...

Dodavatel energií, společnost ČEZ, připouští, že to sice vypadá nelogicky, zaplatit ale žena musela.
Vilma Svobodová potřebovala kvůli uzavření dědictví přepsat elektroměr. „Ten byl na manžela. Dům je ale můj, platby šly vždy z mého účtu, byl to jen administrativní úkon,“ popisuje. ČEZ proto udělal k 1. lednu 2012 vyúčtování a paní Svobodové poslal přeplatek přes 3000 korun. „Přepokládala jsem, že od této chvíle budou odečty už stále k 1. lednu,“ říká.

V březnu ale přišli energetici udělat další odečet a vzápětí klientce za leden a únor, kdy topila přímotopy, naúčtovali nedoplatek 5385 korun. To, že je v těžké situaci, je nezajímalo. Nabídli jí splátkový kalendář, na platbě ale trvali. I když nikdy předtím nedlužila, hrozili jí odpojením. Neuspěla ani na vedení společnosti. „Namítala jsem, že v létě topit nebudu, takže se to vyrovná. To je nezajímalo. Musela jsem zaplatit, i když teď mi zase budou vracet zpět přeplatek,“ řekla.

Nelogické, ale správné?

Podle ombudsmana ČEZ Josefa Sedláka byl postup energetiků správný. „Rozumím tomu, že vystavení faktury dva měsíce po vystavení předchozí faktury můžete považovat za nelogické. Je ale třeba vnímat i systém odečtů,“ uvedl s tím, že pokud by měl každý dům či byt individuální termín odečtů, zvýšilo by to náklady, což by se promítlo do koncové ceny elektřiny.
„Perete-li se s podobným problémem, vyhrát nemůžete. Byla jsem zdrcená po pohřbu muže, nikdo se mě nezastal,“ konstatuje Vilma Svobodová.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.