Marie (41) vystřelila manželovi (†70) mozek z hlavy. Pak si umyla ruce a klidně odešla... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Marie (41) vystřelila manželovi (†70) mozek z hlavy. Pak si umyla ruce a klidně odešla...

﷯Manželka přiložila muži pistoli k temeni hlavy a vystřelila. (Ilustrační foto)
﷯Manželka přiložila muži pistoli k temeni hlavy a vystřelila. (Ilustrační foto) (Aha! – Dan Černovský, ara)

Vražda profesora reálného gymnázia Vojtěcha Lepešky (†70) patřila k nejsledovanějším případům první republiky. Když mu 5. září 1927 jeho mladá žena Marie (41) z těsné blízkosti prostřelila hlavu, ani se nesnažila svůj čin nijak zakrýt. Klidně si umyla ruce a odešla se udat na blízkou četnickou stanici.

Vztah manželů Lepeškových z Písku byl bouřlivý a nešťastný už od svatby. Na vině byl i devětadvacetiletý věkový rozdíl. Vojtěch a Marie se poznali díky inzerátu v novinách. Tehdy devatenáctiletá dívka záhy po seznámení otěhotněla, takže pro Vojtěcha Lepešku neexistovalo jiné čestné řešení než sňatek.

Marie, již jako počestná paní Lepešková, porodila holčičku. Po Písku však brzy začaly kolovat řeči, že otcem děvčátka není pan profesor. Vojtěch Lepeška situaci neunesl a donutil manželku, aby dítě dala na vychování svému strýci do Tábora. Od té doby se manželé stále jen hádali, žili však i nadále v jednom bytě. Soužití ukončila Marie až roku 1927. Když si muž četl noviny, tiše se k němu přiblížila, přiložila mu k temeni hlaveň revolveru a vystřelila. „Mířila jsem takovým způsobem, aby se netrápil,“ vypověděla.

Marie Lepešková byla odsouzena k trestu smrti, který odvolací soud změnil na dvacet let tuhého žaláře. V cele prožila vražedkyně tři roky, pak vzala spravedlnost do svých rukou, spolykala na ošetřovně prášky na spaní a otravě podlehla.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.