Odhalení po 14 měsících: Proč umřela Dayana (†5) na Costě Concordii? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Odhalení po 14 měsících: Proč umřela Dayana (†5) na Costě Concordii?

William Arlotti s dcerou Dayanou.
William Arlotti s dcerou Dayanou. (Reuters, ara)

Celkem 32 mrtvých si vyžádalo loňské ztroskotání parníku Costa Concordia u italských břehů. Ale až po 14 měsících vyšel na světlo tragický osud pětileté Dayany, která umřela jen proto, že ji posádka nepustila do záchranného člunu. I její příběh bude součástí obžaloby v procesu s kapitánem lodi Franceskem Schettinem (53), který začne v dubnu.

Když po nárazu na útes konečně začala evakuace cestujících, běžel William Arlotti (34) s dcerou Dayanou na pravobok, který byl blíže břehu. Námořník je ale odmítl pustit do člunu. Zoufalý otec se rozhodl najít místo ve člunu na druhé straně. Jenže loď už se povážlivě nakláněla a evakuace z levoboku nebyla moc pravděpodobná. Přesto Arlotti s holčičkou běželi zpět dovnitř, aby se vnitřní chodbou dostali na druhou stranu plavidla. V tu chvíli se loď prudce naklonila a oba byli smeteni do už dříve zatopených prostor, kde utonuli. Jde o dvě z dvaatřiceti lidských tragédií.


Bubeník Giuseppe Girolamo (30) přenechal místo ve člunu dítěti a pokusil se na pevninu doplavat. Jeho bezvládné tělo donesl na břeh příliv. Maria D´Intronová (30) skočila ze zoufalství z lodi, když už hrozilo, že ji smete voda. Bohužel neuměla plavat. Barman Russel Rebello (33) pomáhal se záchranou posledních cestujících. Při posledním náklonu spadl do moře a utopil se.

Vrak parníku Costa Concordia.

Autor:  pk

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.