Česko má nového prezidenta: Reportér Aha! byl několik hodin Zemanovcem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Česko má nového prezidenta: Reportér Aha! byl několik hodin Zemanovcem!

Karlovarští Zemanovci fotili prezidenta, Pražský hrad, a sebe navzájem. Byl to přece jen výlet do Prahy.
Karlovarští Zemanovci fotili prezidenta, Pražský hrad, a sebe navzájem. Byl to přece jen výlet do Prahy. (Foto Aha – Martin Hurda, Martin Sekanina, ČTK)

Sraz u chebského obchodního centra ve 4:15. Dobrovolně a s úsměvem. Ač to zní neuvěřitelně, přesně tak vypadalo první místo setkání příznivců Miloše Zemana (68, SPOZ), kteří vyrazili na inauguraci svého prezidenta. O hodinu později do autobusu v Karlových Varech nastupoval unaveným krokem s nevyspalýma očima i reportér Aha!. Tajně. Na tváři však raději vyčaroval úsměv, v atmosféře nadšení by mohl být odhalen.

„Vstával jsem chvíli po třetí. Bydlím ve vzdálené části Karlových Varů, ale tohle jsem si nemohl nechat ujít,“ vyprávěl v té chvíli spolusedícím jeden z účastníků »zájezdu«. „To mě dneska čeká ještě noční,“ trumfoval ho jiný Zemanovec.

Autobusem překvapivě nekolovaly lahve s novým národním symbolem, tedy slivovicí – oblíbeným mokem Miloše. Cestující se na ni mohli alespoň těšit. „Řekl jsem Moravákům, ať nějakou přivezou. Tak snad nezapomenou,“ uklidňoval v zadní části autobusu organizátor výletu Ilja Mlátilík, šéf františkolázeňské Strany přátel občanů – Zemanovci ve chvíli, kdy si poznamenával jména a telefony účastníků. „Z Hradu to tak chtěli,“ poznamenal místo vysvětlení.


Ten se také nezapomněl postarat, aby všem na krku visely šály s podobiznou nového prezidenta. Ne však zadarmo. Byla k mání za 120 korun, »povinná« placka s umívajícím se Zemanem za 20 korun. Po šálách se i tak jen zaprášilo. „Odznak nebo placku bychom měli mít všichni. Musíme být poznat, a hlavně bude stát v první řadě,“ motivoval Mlátilík ještě ve chvíli, kdy na pražském Hradčanském náměstí pasažéři opouštěli autobus. Poté už se z nich stali nadšené kulisy Zemanovy inaugurace…

Dobré ráno, pane prezidente

Svůj den D Zeman nepochybně nemohl dospat. Ačkoliv později na něm byl únava poměrně znatelná, v osm hodin ráno opouštěl vchod paneláku v Praze-Stodůlkách s širokým úsměvem. Jako obvykle v posledních měsících s ním srovnával krok jeho věrný tajemník Jaroslav Hlinovský. Toho si zřejmě s sebou vezme na Hrad. Zato s panelovým bytem se rozloučí. Dosud ještě neprozradil, kam se chystá stěhovat. Spekuluje se ale, že si brzy ustele zřejmě v bytě, který si nechal ve druhém patře Nového královského paláce na Pražském hradě téměř před sto lety vybudovat první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Poražený Schwarzenberg se smál »pokořiteli« za zády

Ačkoliv účastníci prezidentského slibu ve Vladislavském sále v tváři Karla Schwarzenberga (75, SPOZ), který volební duel opouštěl jako poražený, hledali spíše zahořklost, on se smál. A to přímo za zády Zemana ve chvíli, kdy ten pronášel svůj první projev. Schwarzenberg později na prvním Zemanově vystoupení v prezidentské funkci nenechal nit suchou. Bylo prý moc obecné a bez konkrétních plánů. A že se prezident opřel do kmotrů a neonacistů? Podle Schwarzenberga je jasné, že nebude právě tyhle skupiny hájit. Kroutí hlavou také nad prohlášením Zemana, že bude hlasem dolních 10 milionů. To je prý jasné, pokud chce jako prezident zemi sjednocovat, a ne naopak.

První slib neplatí

Musel ho podepsat znovu!

Pěkný trapas hned v prvních vteřinách prezidentské funkce! Miloš Zeman (68, SPOZ) včera pár minut po desáté hodině podepsal prezidentský slib s gramatickou chybou! Aby se opravdu už brzy mohl na Hrad stěhovat, musel slib podepsat znovu. Tentokrát bez účasti zákonodárců ve Vladislavském sále. Potvrdil jej znovu o čtyři hodiny později.

„Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepší vědomí a svědomí.“ Tak zněla chybná verze slibu. Správně tam totiž mělo být nejlepšíhoHO svědomí. Slib i s příponou HO pak podepsal při obědě s ústavními činiteli.

„Tu chybu jsme odstranili. Znovu podepsaný slib už nelze zpochybnit,“ uvedla předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (60). Kdo je viníkem, odmítl šéf hradního protokolu Jindřich Forejt prozradit.


Jak inaugurace proběhla?

Miloš Zeman (68, SPOZ) složil slib dopoledne ve Vladislavském sále Pražského hradu. Už dvě hodiny předtím na Hradčanském náměstí mrzli především členové jeho Strany přátel občanů – Zemanovci. Od včerejška třetí český prezident jim nechal hradními kuchaři uvařit alespoň horký čaj.

Ve Vladislavském sále, kde byl slib pronesen, se tísnilo 626 hostů převážně z řad zákonodárců, členů vlády, diplomatů či zástupců církví. Nechyběl ani předchozí prezident Václav Klaus. Ten hned po inauguraci odletěl do USA.


Ještě před Zemanovým příchodem vojáci do sálu přinesli 44 praporů a zástav včetně standarty prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jako poslední do sálu vstoupil Zeman. Ten nejdříve pozdravil zpěvačku Lucii Bílou, které políbil ruku.

Po složení přísahy zahřmělo z nedalekého Petřína 21 dělových salv, v sále samotném zněla česká hymna. Dění v sále, včetně následného projevu, v té chvíli lidé sledovali na velkoplošných obrazovkách na hradních nádvořích.

Po nezbytné zastávce v Chrámu svatého Víta šel Zeman položit květinu k pomníku T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

Dostal superb za milion

Nového prezidenta bude vozit černá Škoda Superb v ceně více než 1,1 milionu korun. Hrad ji má však od automobilky jen zapůjčenou.

„S příchodem modernizované verze modelu by měl ještě letos být obměněn i prezidentův vozový park,“ upřesnil mluvčí Škody Vítězslav Pelc. Superb měl k dispozici i Václav Klaus (71), ten ale raději jezdil v limuzíně Audi A8L.



Přečtěte si
johanka
9. 3. 2013 • 11:20

Schwarzenberg tím, že se za zády prezidenta Miloše Zemana smál jako dement prokázal, jaký je nevzdělaný a nevychovaný chudák.....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.