Čeká nás prudká změna počasí: Vtrhne k nám arktický mráz! Bude až –10 °C! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čeká nás prudká změna počasí: Vtrhne k nám arktický mráz! Bude až –10 °C!

Mrazivé počasí svírá Česko už dva týdny.
Mrazivé počasí svírá Česko už dva týdny. (Profimedia.cz)

Šály, čepice, rukavice a péřovky mějte ještě po ruce. Po prosluněných téměř jarních dnech přijde začátkem příštího týdne pořádná zima! Ze severovýchodu k nám vtrhne studený vzduch z Arktidy! Teploty mohou po ránu klesnout dokonce až k –10 °C.

V první polovině týdne jsme se mohli radovat z desetistupňových teplot, jenže už o víkendu se má začít ochlazovat a v příštím týdnu budou na většině území i odpolední teploty klesat pod bod mrazu. Ráno by mohlo být až deset pod nulou. „Arktický vzduch přinese takzvané ledové dny, tedy celodenní mrazy. Musíme počítat s občasnou sněhovou přeháňkou také v nížinách,“ předpovídá Dagmar Honsová z Meteopressu. Ledová vlna přijde ze severu a bude postupovat směrem k jihu. Na příjemných 10 °C si musíme počkat až do 18. března.

Ze dne na den o 20 °C méně?
Nic není nemožné! Taková situace se stala už na přelomu let 1978 – 1979. Ve střední Evropě se vytvořilo mimořádně výrazné teplotní rozhraní a během jednoho dne teplota vzduchu klesla o 20 až 30 °C. Výrazné teplotní rozhraní se vytvoří i nyní závěrem týdne, a čeká nás tak prudká změna počasí. »K úplnému zopakování situace ze Silvestra 1978 určitě nedojde. Žádná povětrnostní situace se totiž nemůže přesně zopakovat. Ale podobnost s tou, která nás čeká v závěru tohoto týdne, je nápadná,« upozorňuje Stanislav Racko na informačním webu Českého hydrometeorologického ústavu. Zatímco v neděli a v pondělí budou teploty na jihu dosahovat ještě 10 °C, po ochlazení klesnou až pod –10 °C.

Jak bude?

Dnes:

Zataženo až oblačno, po ránu ojediněle mlhy. Přes den 8 až 12 °C.

Zítra:

Zataženo až oblačno, občas déšť, déšť se sněhem nebo sněžení. V noci 5 až 1 °C, přes den 7 až 11 °C. Během dne ochlazování.

Neděle:

Zataženo až oblačno, postupně na většině území déšť, od severu déšť se sněhem nebo sněžení. V noci 4 až 0 °C, na severu až –2 °C, přes den 4 až 8 °C, na severu 2 °C.

Pondělí:

Zataženo až oblačno, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, na jihovýchodě smíšené srážky. V noci 0 až –4 °C, na severozápadě až kolem –6 °C, přes den –4 až 0 °, na jihu a jihovýchodě až 2 °C.

Úterý:

Zataženo až oblačno, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, V noci –4 až –8 °C, přes den –5 až –1 °C.

Středa:

Převážně oblačno, místy sněhové přeháňky. V noci –6 až –10 °C, ojediněle kolem –12 °C, přes den –3 až 1 °C.

Čtvrtek:

Převážně oblačno, místy sněhové přeháňky. V noci –5 až –9 °C, místy až kolem –11 °C, přes den –3 až 1 °C.


Autor:  bk

Přečtěte si
ivkanatka
8. 3. 2013 • 13:17

Co se dá k tomuto říci? Je to fakt, který nic nezmění, tak nač diskuse k tomu. Zajímavé také je, že k některým opravdu zajímavým článkům diskusi nedáte.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.