Vietnamci zabili policisté otce: Od Česka dostane milion! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vietnamci zabili policisté otce: Od Česka dostane milion!

Soudce přiznal mladému Vietnamci za smrt táty milion.
Soudce přiznal mladému Vietnamci za smrt táty milion. (Foto Aha! – Ondřej Požár)

Jeden milion korun musí zaplatit Česká republika Vietnamci Hoang Son Tuangovi (18), jehož otec Hoang Son Lam nepřežil v lednu 2009 brutální policejní zákrok v Brně.

Tragédie se stala v Körnerově ulici, když tři policisté prověřovali oznámení, že zfetovaný Vietnamec demoluje zařízení bytu. I když podezřelý po jejich příjezdu seděl v křesle, zbili ho. Přidala se k nim i Vietnamcova sousedka, která se zeptala, zda si »může kopnout«. Vietnamec o den později zemřel. Jeden muž zákona skončil ve vězení na 10 let, sousedka na 8 let a další dva policisté vyfasovali po třech letech.

Mladík požadoval 50 milionů korun. Soudce konstatoval, že při vyčíslování odškodnění vycházel ze sumy 240 tisíc, která se ze zákona vyplácí za způsobení smrti člověka. „Tuto částku jsem výrazně navýšil. Prvním důvodem bylo to, že cizinec zažil před smrtí zvláště mučivé útrapy. Druhým pak byla skutečnost, že chlapec přišel o otce v pouhých 14 letech,“ vysvětlil soudce Jan Sedláček.
V dubnu bude soud rozhodovat o žalobě matky zabitého. Ta je připravena svůj požadavek na odškodné snížit z 50 milionů na 1,5 milionu korun, žádá ale omluvu.


Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.