Arabští šejkové milují české sklo: Takhle luxusně vypadá jejich metro! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Arabští šejkové milují české sklo: Takhle luxusně vypadá jejich metro!

Stanice metra Khalid Bin Al Waleed, Dubaj
Stanice metra Khalid Bin Al Waleed, Dubaj (Lasvit)

Za své petrodolary si mohou koupit cokoli. V posledních letech mají mocní šejkové ze Spojených arabských emirátů jedno velké hobby: jsou »ulítlí« na české sklo!

Na unikátní skleněné výrobky z Česka dnes narazíte v Emirátech na každém kroku – dubajské metro (neuvěřitelné, dokážete si představit takovou parádu v pražském metru? Nevydrží ani den!), kanceláře dubajského vládce, restaurace nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, top hotely v Abú Zabí... „Velmi rychle se nám podařilo stát se jedničkou na tomto trhu v daném segmentu,“ říká Filip Šimek (29), ředitel dubajské pobočky firmy Lasvit, která se tímto úspěchem může pyšnit.

Kšeftovat se šejky ale není jen tak. „Klienti na Blízkém Východě jsou hodně nároční, velmi často požadují, abychom jim navrhli něco unikátního a pomohli jim tak odlišit se od ostatních. Navíc očekávají, že jim budeme kdykoliv k dispozici,“ prozrazuje Šimek.

Ve chvíli, kdy firmu jeden šejk doporučuje druhému, je vyhráno. To už je případ i českého výrobce.


Vlajková loď Oculus

Dva roky příprav projektu, rok výroby, 12 týdnů instalace třemi desítkami šikulů. Tak vznikal magický Oculus, vlajková loď Lasvitu vyráběná pro hotel Etihad Towers v Abú Zabí. Celkem 12 tisíc hutních bublin ručně foukaných ve sklárnách v Novém Boru, čtvrt milionu křišťálových perliček. Pro výrobu této plastiky bylo použito 140 m2 lehaného skla s fritou, celý kolos váží 13 tun.

Firma Lasvit

Česká společnost vyrábějící luxusní světelné konstrukce, skleněné instalace a architektonické prvky. Založil ji v roce 2007 liberecký rodák Leon Jakimič (38), někdejší vrcholový tenista, který díky sportu získal stipendium na univerzitě v Los Angeles. Poté prodával pro libereckou Preciosu v Asii lustry, aby si nakonec založil vlastní firmu. Lasvit má 350 zaměstnanců.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.