Konina na českých talířích: "Lidi, co blbnete, vždyť je to delikatesa," tvrdí kuchaři a řezníci
Obchodní řetězce zastavily prodej švédských masových kuliček a polských burgerů, ve kterých se našly stopy koňského masa. A někteří Češi se ušklíbají: „Konina? To je fuj!“ Jenže odborníci přes maso se shodují: Maso z koní je pochoutka a není důvod se ho bát.
Zatímco třeba ve Švýcarsku, Nizozemí nebo Francii je koňské maso velice oblíbené a narazíte na ně téměř v každé restauraci a řeznictví, Češi si na něm pochutnávají spíš výjimečně, a když už, tak spíš v podobě salámu. „Před Vánocemi jsme našim zákazníkům nabídli koňské maso z Jižní Ameriky jako delikatesu. Koňské maso je libové podobně jako hovězí, cena hovězí svíčkové je ale téměř dvojnásobná,“ řekla mluvčí řetězce Ahold Judita Urbánková. Koňská svíčková tak přijde zhruba na 430 korun za kilo. Koňské maso je navíc podle labužníků delikátní, křehké, šťavnaté a dietní. „Před desítkami let se po něm mohli Češi utlouct.
Dnešní mladí o ně ale nemají zájem. Přitom je koňské maso výborné na guláš, na steak nebo jako pečeně, dá se upravit v podstatě na jakýkoliv způsob. Když se na pultech objeví koňský buřt, padesátníci ho kupují rádi, ale mladí se ofrňují. Kůň přitom nemá lůj, ale sádlo, které je krásně žluté, a když ho přidáte do buchet, vydrží vám déle čerstvé, měkké a vláčné,“ říká řezník Jan Endt z pražských Kobylis. A jeho slova potvrzuje i nejznámější český kuchař a gurmán, Zdeněk Polreich: „Koňské maso jsem jedl asi třikrát a je fajn. Je libové, nasládlé a chutí se nejvíc podobá zvěřině.“
Koňský biftek
Potřebujete
1 kg koňské svíčkové • 30 g másla • 50 g vepřového sádla • 2 stroužky česneku • hladká mouka • sůl
Postup
Maso zbavíme blan a šlach a na několik dní naložíme do marinády. Potom maso očistíme a osušíme, nakrájíme na bifteky, mírně naklepeme a zarovnáme, důkladně potřeme rozmačkaným česnekem, osolíme, poprášíme moukou a osmahneme na rozpáleném sádle z obou stran tak, aby uvnitř zůstalo růžové. Hotové bifteky urovnáme na zahřátou mísu, do výpeku přidáme máslo, přilijeme trochu vody a povaříme. Hotovou šťávu podáváme zvlášť v omáčníku.
Nutriční hodnoty masa
(uvedeny na 100 gramů)
Koňské maso
Energie:145 kalorií, tuk: 6, 7 g, bílkoviny: 21 g
Kuřecí prsa bez kůže
Energie: 133 kalorií, tuk: 1,9 g, bílkoviny: 30 g
Vepřová krkovice
Energie: 286 kalorií, tuk: 25 g, bílkoviny: 15,4 g
Hovězí libové
Enegie: 132 kalorií, tuk: 5 g, bílkoviny: 20 g
Telecí kýta
Energie: 139 kalorií, tuk: 6,1 g, bílkoviny: 20,8 g
Zdroj: kaloricke-tabulky.cz