Konina na českých talířích: "Lidi, co blbnete, vždyť je to delikatesa," tvrdí kuchaři a řezníci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Konina na českých talířích: "Lidi, co blbnete, vždyť je to delikatesa," tvrdí kuchaři a řezníci

Konina je skvělé maso, shodují se kuchaři a řezníci.
Konina je skvělé maso, shodují se kuchaři a řezníci. (Koláž Ahaonline.cz)

Obchodní řetězce zastavily prodej švédských masových kuliček a polských burgerů, ve kterých se našly stopy koňského masa. A někteří Češi se ušklíbají: „Konina? To je fuj!“ Jenže odborníci přes maso se shodují: Maso z koní je pochoutka a není důvod se ho bát.

 Díky kauze s dováženým koňským masem má spousta lidí představu, že se koně v České republice neporážejí a že koňské maso na trhu je neznámého (a často pochybného) původu. „Pravdou je, že se v tuzemsku koně běžně porážejí, i když v malém množství. V roce 2012 tu bylo poraženo celkem 407 koní, a to na 49 porážkách po celé republice,“ vysvětluje Josef Duben ze Státní veterinární správy. I když o koňské maso v Česku není moc zájem, dováží se k nám i konina z Francie, Bulharska, Belgie, Argentiny a dalších zemí. „Pokud jde o koně určené na porážku k lidské spotřebě, musejí splňovat stejné podmínky zdravotní nezávadnosti jako všechna jatečná zvířata,“ dodává Josef Duben.


Zatímco třeba ve Švýcarsku, Nizozemí nebo Francii je koňské maso velice oblíbené a narazíte na ně téměř v každé restauraci a řeznictví, Češi si na něm pochutnávají spíš výjimečně, a když už, tak spíš v podobě salámu. „Před Vánocemi jsme našim zákazníkům nabídli koňské maso z Jižní Ameriky jako delikatesu. Koňské maso je libové podobně jako hovězí, cena hovězí svíčkové je ale téměř dvojnásobná,“ řekla mluvčí řetězce Ahold Judita Urbánková. Koňská svíčková tak přijde zhruba na 430 korun za kilo. Koňské maso je navíc podle labužníků delikátní, křehké, šťavnaté a dietní. „Před desítkami let se po něm mohli Češi utlouct.

Dnešní mladí o ně ale nemají zájem. Přitom je koňské maso výborné na guláš, na steak nebo jako pečeně, dá se upravit v podstatě na jakýkoliv způsob. Když se na pultech objeví koňský buřt, padesátníci ho kupují rádi, ale mladí se ofrňují. Kůň přitom nemá lůj, ale sádlo, které je krásně žluté, a když ho přidáte do buchet, vydrží vám déle čerstvé, měkké a vláčné,“ říká řezník Jan Endt z pražských Kobylis. A jeho slova potvrzuje i nejznámější český kuchař a gurmán, Zdeněk Polreich: „Koňské maso jsem jedl asi třikrát a je fajn. Je libové, nasládlé a chutí se nejvíc podobá zvěřině.“

Koňský biftek

Potřebujete

1 kg koňské svíčkové 30 g másla 50 g vepřového sádla  2 stroužky česneku hladká mouka  sůl

Koňský biftek

Postup

Maso zbavíme blan a šlach a na několik dní naložíme do marinády. Potom maso očistíme a osušíme, nakrájíme na bifteky, mírně naklepeme a zarovnáme, důkladně potřeme rozmačkaným česnekem, osolíme, poprášíme moukou a osmahneme na rozpáleném sádle z obou stran tak, aby uvnitř zůstalo růžové. Hotové bifteky urovnáme na zahřátou mísu, do výpeku přidáme máslo, přilijeme trochu vody a povaříme. Hotovou šťávu podáváme zvlášť v omáčníku.


Nutriční hodnoty masa

(uvedeny na 100 gramů)

Koňské maso

Energie:145 kalorií, tuk: 6, 7 g, bílkoviny: 21 g

Kuřecí prsa bez kůže

Energie: 133 kalorií, tuk: 1,9 g, bílkoviny: 30 g

Vepřová krkovice

Energie: 286 kalorií, tuk: 25 g, bílkoviny: 15,4 g

Hovězí libové

Enegie: 132 kalorií, tuk: 5 g, bílkoviny: 20 g

Telecí kýta

Energie: 139 kalorií, tuk: 6,1 g, bílkoviny: 20,8 g

Zdroj: kaloricke-tabulky.cz




Přečtěte si
Klára Doležalová
9. 12. 2022 • 20:03

Klára Doležalová
9. 12. 2022 • 20:02

Klára Doležalová
9. 12. 2022 • 20:02

hahaha moc vtipné

malavelka
11. 2. 2014 • 21:23

prodávalo se na Karlově nám. v Praze, má být vhodné pro chudokrevné děti / asi železp/ ale mívá i dost olova. Osobně mně nevadí točený salám, , opečený je velmi chutný. Starého konbě porazit není nic hrozného. Vepř je inteligentnější.

bonhart
20. 3. 2013 • 18:37

Vietnamští kuchaři a řezníci zase tvrdí že psí maso je delikatesa. Proboha vždyť o to tu nejde. Spousta lidí považuje za neetické jíst koňské maso!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.