Rostislav Škrobala: Výbuch ve Frenštátě jsem viděl první! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rostislav Škrobala: Výbuch ve Frenštátě jsem viděl první!

Ondřej Konvička se zachránil skokem z tohoto balkonu. Skočil do rukou Rostislava Škrobala a Stanislava Jaroše.
Ondřej Konvička se zachránil skokem z tohoto balkonu. Skočil do rukou Rostislava Škrobala a Stanislava Jaroše. (Slávka Červená)

Den, který se navždy zapíše černým písmem do historie Frenštátu pod Radhoštěm, měl Rostislav Škrobala (37) týdenní úklid v paneláku. 17. února 2013 před čtvrtou ráno odklízel z chodníku jen pár metrů od neštěstí čerstvě napadaný sníh. Byl vůbec první, kdo z ulice ohnivé peklo spatřil.

Léta bydlí ve druhém vchodu od zdemolované části domu. „Ticho přerušila hrozná rána. Odletěl jsem víc než metr i s lopatou a skončil na zemi. Tam mě zasypalo sklo z rozbitého okna,“ líčil. Když se vzpamatoval, utíkal k ruině domu, kde bydleli jeho příbuzní, manželé Konvičkovi s dětmi.Hlavní dveře tlaková vlna vyrazila. Andrea Konvičková (29) byla v šoku před domem.

„Poslal jsem ji k nám a běžel nahoru za jejím mužem Ondrou, který zoufale hledal své děti,vzpomínal Škrobala, podle kterého nebylo v bytě nic vidět. „Všude byl dým. Pak mě ožehnul plamen a vyběhl jsem ven. Domníval jsem se, že utekl i Ondra. Posléze volal z okna, abych mu pomohl,“ přiblížil.
Táta dětí se pak objevil na zdemolovaném balkonu chodby nad stříškou hlavního vchodu.

„Odtud skočil v poslední chvíli. Do rukou jsem ho chytal s panem Jarošem. Nevím, kde se tam vzal,“ dodal Škrobala, který stále přemýšlí, zda nemohl udělat víc. „Věřte mi, nešlo to. Zůstal bych tam jinak taky. Dětí i všech ostatních je mi moc líto,“ řekl a rozklepal se.

Místo pomoci točili video

Škrobala popisoval chování lidí těsně po neštěstí. „Křičel jsem na lidi, aby mi pomohli odklidit suť, aby Konvička mohl vyskočit z balkonu. Místo toho si většina z nich tu hrůzu točila na mobil,“ konstatoval.





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.