Vypěstujte si vlastní bylinky! Proč ty ze supermarketu nevydrží? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vypěstujte si vlastní bylinky! Proč ty ze supermarketu nevydrží?

vypěstujte si bylinky
vypěstujte si bylinky (Foto Shutterstock, Profimedia.cz)

No sláva, sluníčko je konečně aspoň na chvilku vidět, pomalu a jistě se už blíží jaro. A to, jak známo, dělá pokusy a vytahuje krokusy… Tak proč byste nějaký ten pokus nezkusili vy? Pomalu si chystejte »nádobíčko« a budeme pěstovat bylinky. Do kuchyně na parapet, za okno, ať je máte pořád pěkně při ruce a ať jsou krásným estetickým doplňkem.

Můžeme si vybrat s jejich velkého počtu, existuje několik druhů. Bylinky si zaručeně dokáže vypěstovat každý. Patří mezi ně pažitka, bazalka, petrželka, oregano, majoránka, šalvěj, máta, tymián nebo saturejka.

• Velmi důležité je také osivo, to najdeme v potřebách pro zahradníky, ale i v supermarketech s potravinami.

• Pro úspěšnost výsevu je důležité použít čerstvá semena, protože čím jsou čerstvější, tím máme větší šanci na úspěch.

1. Jaké nádoby použít na výsev

Vysévat můžeme do klasických květináčů nebo truhlíků, ale také do kelímků, krabiček a misek. Záleží na tom, jestli má nádoba sloužit pouze k předpěstování nebo i k trvalému růstu bylinek. Když chceme bylinku zasít a nebudeme ji už přesazovat, zvolíme dekorativní praktickou nádobu. Pokud ji chceme jen předpěstovat, použijeme speciální pokojové mini skleníky a fóliovníky.

2. Jakou zvolit zeminu

V prvé řadě nesmí být zemina příliš těžká. Substrát musí být bohatý a tím neztížíme klíčení a především zakořenění mladé rostlinky. Pokud máme k dispozici jen těžší zeminu, smícháme ji s trochou písku popřípadě rašelinou. K zakoupení je i speciální substrát, určený přímo pro výsev a předpěstování. Substráty, které se obsahují příliš velké kusy zeminy nebo dřevnatých částí, nejsou pro výsev vhodnou volbou.

3. Jak vysévat semena bylin, aby nám klíčila

Semena bychom měli vysévat řídce. Když budeme semena vysévat příliš hustě, nemají velkou šanci, že vyklíčí a budou silná. Na hustý výsev se hodí třeba pažitka, které se daří při růstu v trsu. Ostatní bylinky zato vyžadují více prostoru pro vývoj svého kořene, i nadzemní rozvětvené části. Bylinky dělíme na ty, které klíčí na povrchu substrátu a takové, které klíčí pod tenkou vrstvou půdy. Semena klíčící pod vrstvou zeminy nesmí být pod zeminou tvrdou a nepěchujeme tlakem, pouze semena jemně posypeme.

4. Jak klíčící semena zalévat

V prvních dnech klíčení, nezaléváme semena konví, protože ještě nemají kořínek a nejsou pěvně ukotvená. Nejlepší je mechanický rozprašovač. Zaléváme 1 – 2 x denně. Zeminu nesmíme nechat vyschnout a kontrolujeme ji prstem, aby semena nezvadla a neuhynula. Než si bylinky vytvoří kořenový systém, zaléváme je seshora, později můžeme vodu lít do »podmisky«. Bylinka nám vyklíčí zhruba za jeden až dva týdny.

5. Jak přesazovat mladé sazenic

Manipulovat můžeme s rostlinkami starými minimálně jeden měsíc. Už jsou zpravidla silné a přesazení do jiné nádoby je nezabije. Použijeme k tomu »přepichovací« kolík, nebo obrácenou stranu lžíce. Přesazujeme v dostatečných rozestupech s řádně navlhčenou zeminou. Pokud chceme bylinky přesazovat venku, musíme je postupně zvykat na změnu klimatu. Chráníme je před sluncem, větrem či deštěm.

6. Jak sklízejte nať před rozkvětem

Když se rostlině vyvinuly listy a ještě neinvestovala síly do květů a plodů, je aroma v nati nejsilnější. Až do rozkvětu zůstanou listy také měkké.

7. Jak oddálit kvetení

Aby se po odkvětu netvořily tvrdé stonky a listy nehořkly, ostříhejte u bylin, které nedřevnatí, všechny staré výhony na začátku vegetace až dole u země. Rostlina si bude muset vytvořit nové výhony a o to později pokvete.

8. Proč bylinky ze supermarketu nevydrží

Spousta lidí si myslí, že když si koupí bylinku ze supermarketu, je to stejné, jako by ji sám vypěstoval. Ale pozor, jsou rychle vyhnané a načasované k rychlé spotřebě. Je to pouze »rychloobrátkové« zboží, které vám vydrží ani ne měsíc.

9. Jak správně zalévat

Můžete umět pěstovat rostliny na vaší zahrádce, ale doma se vám dařit nemusí. Rostlinky v domácím prostředí potřebují úplně jinou péči než na zahrádce. Může za to především to, že v květníku mají omezené množství substrátu, který navíc při pokojových teplotách rychleji vysychá. Potřebují proto zalévat velmi často, ale je nutné dávat jen malé množství vody, jinak uhnijí. To platí hlavně o těch nejoblíbenějších, mezi něž patří bazalka, pažitka, petržel či máta.

10. Jaké světlo bylinky potřebují

Světlo je nejpotřebnější k tomu, aby vám bylinky dobře klíčily. Což je velmi těžké hlavně v zimě, kdy toho světla moc není. Pokud máte okna orientovaná na několik světových stran, volte raději jih či západ, kde je slunečního svitu přece jen více než na severu. Pokud budete rostliny dlouhodobě »mučit« tmou, místo bohatých zelených listů, kvůli kterým je pěstujete, vám vyrostou slabé nažloutlé „vytáhlé“ stonky rostliny s malými lístky.

11. Jak zvolit správnou teplotu

Nejlepší teplota pro pěstování bylinek je 15 až 20 °C. V kuchyni, kde se bylinky pěstují nejčastěji, bývá o tři stupně více. Teplota roste při vaření, pečení nebo žehlení. Mnohem horší je kolísání teplot, otevíráte okno dokořán, když větráte a pak se zase nevětrá celý den. I když se těchto chyb vyvarujete, stejně byste měli bylinky po roce vyhodit. Jak stárnou, ztrácejí svou vůni a chuť.

12. Jaka je ideální péče

Ani přílišná péče se vyplácí, tím jsou bylinky náchylné ke katastrofám. Občas si z nich někdo utrhne nebo odstřihne, co se mu zachce, máte tendence je pořád nějak upravovat. Nedělejte to! Pokud se o ně staráte až moc, a přeléváte je, kořeny pak během chvíle uhnijí. Proto nedoporučujeme zavlažovací truhlíky. Ideální je nalít vodu do misky a to, co bylina během dvou hodin nevypije, vylijte.

• Bylinky nesnášejí zamokření, nenechávejte je stát ve vlhku.

• Těžší půdy snesou pouze domácí máty, meduňka a měsíček.

• Lehčí půdy jsou vhodnější pro levandule, rozmarýn, estragon, svatolina, tymiány, saturejky a mateřídoušky.

• Z bylinek používáme jednotlivé snítky nebo seřezáváme celou nať. Chceme – li bylinky pěstovat delší dobu, neřežeme je těsně nad povrchem půdy, bráníme tak zdárné regeneraci rostlinek.

Tip Nedělního Aha!

Ozdobte si saláty nebo dezerty jedlými květy. Doporučujeme květy lichořeřišnice ze salátu. Nejen že barevně září, ale dodávají jídlu navíc pikantní chuť.

Jedlé jsou i květy pastináku, česneku medvědího, sedmikrásky, levandule, dýně, tymiánu nebo fialky.

Největší bylinkové hity
Meduňka
Zázračný všelék, pomáhá od nadýmání, střevních i žaludečních potíží. Hojí záděrky a drobná poranění i revmatické potíže.
Pažitka
Nesmí chybět v žádné polévce a je ozdobou na chlebu s tvarohem. Do jídla se přidává nejen kvůli zelené barvě, ale i cibulovému aromatu.
Rozmarýn
Čerstvý rozmarýn má omlazující účinky a chutná na opečených bramborách nebo o zeleninových omáčkách.
Řeřicha
Tato křehká bylinka je díky své výrazné chuti vyhledávanou přísadou do salátů a pomazánek. Napomáhá tvorbě červených krvinek a urychluje metabolismus.
Majoránka
Hojně se užívá do masových pokrmů, do omáček i těstovin. Je výborná čerstvá i sušená.
Tymián
Je výborný v polévkách a nádivkách nebo na pečínce. Nemít v kuchyni tymián, je jako nemít pepř a sůl.
Saturejka
Kuchaři si ji oblíbili do zeleninových pokrmů a salátů nebo k luštěninám díky její výrazné, slabě peprné chuti, která je podobná tymiánu.
Oregano
Podobá se majoránce, čerstvé listy ale pokrmům dodají daleko výraznější chuť a vůni. Na sušení trháme nať před kvetením a vážeme do početných svazečků.
Estragon
Typické francouzské koření je vhodné do omáček i k pečení masa. Čerstvé listy můžete přidat do marinád nebo na omelety.
Koriandr
Tuto bylinku se specifickou vůní dalekých krajů jsme si velmi oblíbili hlavně díky asijské kuchyni. Čerstvé listy se přidávají do salátů i polévek.
Bazalka
Odvar z natí pomáhá léčit ledvinová onemocnění. V italské kuchyni se přidává do omáček, těstovin, pizzy, do salátu, k rybám i mořským plodům.
Máta peprná
Tato nejstarší bylinka je hojně používaná díky svým dezinfekčním a protizánětlivým účinkům. Pro mentolovou chuť je oblíbená nejenom do čajů a žvýkaček, ale přidává se také do koktejlů.



Přečtěte si
ivannavratil386
29. 1. 2019 • 10:16

Jojo, moje žena doma také nějaké bylinky pěstuje. Celkově, zahradničení je její vášeň. S květinami ráda tráví čas a stará se o ně. Zrovna nedávno si myslím kupovala nějaká nová hnojiva z https://www.chemicor.cz/hnojiva/ která by chtěla na jaře vyzkoušet.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.