Protiklíšťové zbraně: Obojky a kapky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Protiklíšťové zbraně: Obojky a kapky!

Zvěrolékař Stanislav Cienciala
Zvěrolékař Stanislav Cienciala (Foto Scalibor)

I když zatím všude leží sníh, vyplatí se myslet na to, že jaro se blíží. Dá se očekávat, že s prvním sluníčkem spatří světlo světa opět záplava nebezpečných parazitů. Mezi nejobávanější patří klíšťata. Ta mají vliv na zdraví jak člověka, tak i zvířete. Přenášejí totiž různá nebezpečná onemocnění.
Mnozí pejskaři se o své miláčky vzorně starají. Kupují jim jen tu nejlepší stravu, dopřejí jim špičkovou péči, prostě je považují za člena rodiny. Pokud si myslíte, že psi, kteří se mají jako v bavlnce, nemohou mít blechy, klíšťata či jiné parazity, jste na omylu. Stačí, když se nakazí od jiného psa nebo během procházky v lese chytí klíště. A pak ho přinesou do domácností svých páníčků. Proto je důležité ochránit naše pejsky. Chráníme tím sebe i vlastní rodinu. Jak na to?

Obojková prevence
„Majitelé psů by neměli podceňovat prevenci, která je nejúčinnější a zároveň nejjednodušší metodou, jak ochránit svého psa před klíštětem,“ radí zvěrolékař Stanislav Cienciala z Veterinární kliniky CTVET v Českém Těšíně. Na trhu můžete koupit řadu kvalitních antiparazitik. Nejoblíbenější jsou antiparazitární obojky (vydrží celou sezonu) a tzv. spot-ony (kapou se psovi za krk). Kvalitní obojky mají silný repelentní účinek, který většinu klíšťat odpudí ještě před napadením nebo při kontaktu s ošetřenou srstí a také jsou odolné vůči vodě. Díky obojkům se dá riziku nákazy od klíštěte předcházet. „Ale i tak doporučuji své psí miláčky bedlivě sledovat a v případě jakýchkoliv změn v chování psa raději navštívit veterináře,“ radí doktor Ciencala.

Obojková prevence

Co hrozí člověku od klíštěte

Klíšťová encefalitida

Je nemoc, která postihuje nervový systém a existuje proti ní očkování. Příznaky se mohou objevit třeba až za měsíc po kousnutí. Objevují se bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. Pak následuje období bez příznaků. Asi u jedné čtvrtiny nemocných dochází ke vzniku trvalých následků – např. obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, nálady a deprese. Ve výjimečných případech nemocný zemře.

Lymská borelióza:
Toto onemocnění se dá léčit antibiotiky. Důležité je včas ho rozpoznat. Typickým projevem boreliózy je červená skvrna na kůži. Ta za čas zmizí. Někdo flek ani nemá. Za několik týdnů po nakažení se objeví příznaky podobné viróze: zimnice, zvracení a bolesti v krku, bolest kloubů. Pokud se nemoc léčí, je stále šance na uzdravení.


Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.