Utečte infarktu: Tipy na snížení jeho hladiny v krvi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Utečte infarktu: Tipy na snížení jeho hladiny v krvi!

Tak to má být!
Tak to má být! (Foto Shutterstock)

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi jednoznačně ohrožuje naše zdraví. To ví každé malé dítě. Zvyšuje riziko vzniku některých srdečně - cévních chorob, jako je srdeční infarkt, ischemická choroba dolních končetin nebo mozková mrtvice. Spousta z nás ale o cholesterolu neví zhola nic. Mrkněte se, kdo ten »zloduch« vlastně je a jak se mu bránit! Je opravdu tak zlý jak se vykládá?

Co je cholesterol?

Cholesterol je organická látka lipidové povahy, kterou řadíme ke steroidům. Je stavební složkou buněk a tkání v našem těle, součástí buněčných membrán, kde zajišťuje jejich kompaktnost.

Kde ho najdeme

Nejvyšší koncentraci cholesterolu nalezneme v mozku, v kožním tuku, nadledvinách, dále ve slezině a krevním séru. Ukládá se do stěny cév, stěna tím přestává být pružná, snadněji se může zachytit krevní sraženina. Poté nastává riziko, že orgán zásobený krví přitékající z této »ucpané« cévy není správě prokrvován. Zvyšuje se tak riziko onemocnění srdce a mozkové mrtvice.

Je cholesterol pouze ten zlý?

Není. Cholesterol je i dobrý. Bez něj bychom si nepostavili jedinou buňku v těle, nevytvořili vitamin D, žlučové kyseliny, nevyprodukovali steroidní hormony jako je testosteron a estrogen.

Tipy jak ho snížit

Hladinu cholesterolu můžete v krvi snížit tím, že jíte zdravé potraviny, a zhubnete! Podívejte se na deset nejúčinnějších potravin, které můžete přidat do svého jídelníčku, pokud chcete bojovat s cholesterolem.

1. Houby

Bylo zjištěno, že houby obsahují důležité složky, které snižují hladinu cholesterolu. Při pokusech na zvířatech se opravdu díky houbám cholesterol snížil.

2. Vlašské ořechy

Studie v dubnu z roku 2004 ukazuje, že vlašské ořechy můžeme nahradit i olivami. Vlašské ořechy obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které jsou vynikající pro srdce.

3. Sója

Konzumací sóji, resp. potravin, které ji obsahují, můžeme snížit hladinu cholesterolu v krvi až o 9 %. Pročistíme tak i játra. Sójové bílkoviny podporují aktivitu enzymů, které rozkládají cholesterol.

4. Borůvky

Výzkumníci z amerického ministerstva zemědělství je označují za antioxidant, který můžete najít také v hroznech nebo červeném víně. Na pokusech na zvířatech bylo dokázáno, že účinně snižují cholesterol.


5. Losos

Tato ryba je velmi dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které zaručují snížení LDL cholesterolu a zvyšují ten dobrý HDL cholesterol.

6. Česnek

Četné studie prokázaly, že česnek pravidelně snižuje hladinu LDL cholesterolu (špatného) a zvyšuje hladinu HDL (dobrého cholesterolu).

7. Avokádo

Toto ovoce je bohaté na olejové kyseliny a mastných kyselin, o kterých je známo, že pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Lidé, kteří měli vyšší cholesterol a jedli stravu s vysokým obsahem avokáda po dobu jednoho týdne, měli výrazný pokles celkového a LDL cholesterolu, a až o 11 % nárůst dobrého HDL cholesterolu.

8. Černé fazole

Černé fazole a další luštěniny jsou velmi bohaté na vlákninu, která je velkým bojovníkem s cholesterolem.

9. Jablka

Jsou bohatá na vlákninu a slouží jako silné antioxidanty. Pomáhají snížit špatný cholesterol a zároveň zvýšit ten dobrý.

10. Tmavě zelená listová zelenina

Účastníci výzkumu, kteří jedli čtyři nebo více porcí ovoce a zeleniny denně, měli výrazně nižší hladinu LDL cholesterolu než ti, kteří jedli porcí méně. Mezi nejsilnější bojovníky s cholesterolem patří špenát a kapusta.

Tipy Nedělního Aha!

Pečivo jen s vlákninou!

Omezte konzumaci bílého pečiva a nahraďte ho tmavým, celozrnným. To obsahuje vyšší množství vlákniny, tedy složky, která není vstřebatelná střevem a při své cestě napomáhá také vylučování cholesterolu z organismu. Vlákninu rovněž nalezneme v již zmíněném ovoci a zelenině.

Bílé maso

Při výběru masa dejte přednost tomu kuřecímu, rybímu nebo králičímu namísto masa červeného, které obsahuje více tuku, a tedy i obávaného cholesterolu. Obecně se snažte snížit příjem tuku v konzumovaných potravinách nákupem nízkotučných výrobků.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.