Střelec ze školy v americkém Newtownu obdivoval Breivika: Děti vraždil podle videohry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Střelec ze školy v americkém Newtownu obdivoval Breivika: Děti vraždil podle videohry!

Jeho vzorem byl Anders Breivik.
Jeho vzorem byl Anders Breivik. (EPA)

Hodiny u krvavých videoher a neustále hledání nových zpráv o Andersu Breivikovi (34), který loni v Norsku povraždil 77 lidí. To byly »koníčky«, které motivovaly Adama Lanzu (20), aby loni v prosinci postřílel na škole v americkém Newtownu dvacet dětí a šest dospělých. Možný motiv prozradil médiím nejmenovaný policejní zdroj.

Lanza loni 14. prosince postřílel v Newtownu šest dospělých, včetně vlastní matky, a dvacítku školáků. Nakonec spáchal sebevraždu. Jeho čin hluboce otřásl celými Spojenými státy a nastartoval nové kolo snahy o omezení prodeje některých střelných zbraní.

S odstupem dvou měsíců se nyní na veřejnost dostala zpráva, že samotářský Lanza jednal pod vlivem násilných videoher a ve snaze vyrovnat se Breivikovi, jehož považoval za svůj vzor. Přestože informace přišla od někoho z nejužšího okruhu vyšetřovatelů, policejní mluvčí se zprávu okamžitě snažil popřít.


Vyšetřovatelé přesto museli přiznat, že u Lanzy našli velké množství videoher. Jeho nejoblíbenější prý byla hra Dynasty Warriors, která je plná zuřivých bojů japonských samurajských klanů. Policie současně sdělila, že školu si Lanza vybral za cíl útoku, protože v ní byly stovky lidí a střelec tak nemusel ztrácet čas hledáním cílů. Podle psychologů je možné, že si s každou obětí vybavil v hlavě naskakující skóre, jako když likviduje protivníky na obrazovce počítače.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.