Nikolka Drgová (15) obelstila zubatou díky solidaritě Čechů! Vybrali na ní 10 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nikolka Drgová (15) obelstila zubatou díky solidaritě Čechů! Vybrali na ní 10 milionů!

Zlatka Drgová s dětmi. Nikolce věnovala 200 gramů svých jater.
Zlatka Drgová s dětmi. Nikolce věnovala 200 gramů svých jater. (Slávka Červená, ara)

Nikola Drgová ze Šumic na Slovácku je plná života. Usmívá se a těší se na oslavu 16. narozenin. Jen z vyprávění rodičů ví, že před 15 lety jí hrozila smrt. Zbývalo ji několik týdnů života, lékařům se ale nakonec malou holčičku podařilo zachránit. Byla prvním dítětem u nás, které podstoupilo transplantaci jaterního štěpu.

Nikolka se narodila s neprůchodností žlučových cest. Žluč, která nemohla odtékat, by způsobila otravu celého těla. Operaci podstoupila na klinice v německém Hamburku, protože u nás zákrok lékaři ještě nedělali. Jaterní štěp jí věnovala maminka Zlatka.

„Bylo to naše první dítě. Celá zežloutla. V Praze nás úplně zdrtila slova lékaře, který nám do očí řekl, abychom si pořídili další dítě a nechali ji zemřít. Byli jsme zoufalí,“ vzpomíná pro Aha! matka. Další lékař radil operaci v zahraničí. Jenže zdravotní pojišťovna nechtěla zákrok za bezmála pět milionů uhradit. Byla proto vyhlášena vůbec první celonárodní sbírka. Soucit lidí byl obrovský.


Vybralo se 10 milionů!

Na kontě se shromáždilo 10 milionů a na jaře 1998 Nikolka s rodiči odletěla do Hamburku. „Modlila jsem se, aby vše dobře dopadlo. Nebála jsem se. Hlavně jsem si přála, abychom to měly obě již za sebou,“ svěřila se Zlatka. Nikola je nyní v 9. třídě. Podala si přihlášky na dvě střední školy. Před lety chtěla být veterinářkou nebo lékařkou, dnes ji láká architektura. „Chtěla bych navrhovat zimní stadiony, hezké budovy. Chytla mě matematika, nejvíc geometrie,“ řekla Aha! dívka, která ráda sportuje.

Hokejová fanynka

Hraje stolní tenis, florbal, ráda jezdí na kole a ulítává coby fanynka hokeje. „Fandím Zlínu a kanadskému týmu Ottawa Senators. Jedničkou je pro mě hokejista Milan Michálek, líbí se mi i Jaromír Jágr,“ pokračovala a pochlubila se Jágrovým tričkem, které se objednala z Ameriky. Pyšně vytáhla i zlínský dres, podepsaný celým týmem.


Atrézie žlučových cest

Onemocnění se projevuje výraznou žloutenkou a bez operace vede k úmrtí. Jde o vrozené zúžení nebo nevyvinutí žlučových cest. Nastává porucha toku žluči do střeva a tím pádem selhávají játra. Je nutná transplantace. Původ onemocnění je nejasný.

Jak to bylo

*V roce 1997, kdy se Nikola narodila, se v pražském Motole dělaly transplatance jen celých jater, u dětí až od devíti let.

*Solidarita tisíců lidí, kteří přispěli na zákrok v zahraničí, tak zachránila holčičku doslova hrobníkovi z lopaty.

*Pojišťovna nakonec transplantaci uhradila a za vybrané miliony bylo vybaveno Centrum dětských transplantací v Motole.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.