Schizofrenička z Olomouce ubodala své děti (†6 a †7): Myslela si, že jde o roboty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Schizofrenička z Olomouce ubodala své děti (†6 a †7): Myslela si, že jde o roboty!

Matka své děti ubodala. (Ilustrační foto)
Matka své děti ubodala. (Ilustrační foto) (Profimedia.cz)

Duševní choroba dohnala J. Z. (33) z Olomouce ke strašlivému činu. V domnění, že ničí dva roboty ohrožující lidstvo, ubodala v srpnu 1993 své dvě děti – sedmiletou Lucinku a šestiletého Jirku.

Hrůznému činu předcházela hádka, kdy J. Z. odešla i s dětmi z domova ke svému známému. V bytě ve Schweitzerově ulici v Olomouci na ně pak zaútočila kuchyňským nožem. Sousedé, kteří slyšeli dětský křik a cítili kouř, zavolali policii.

Byt byl však zabarikádovaný, takže do něj museli vniknout až hasiči balkonem. Uvnitř se jim naskytl hrozivý pohled. Mrtvá zkrvavená dětská tělíčka a vražedkyně, která se pobodala na nohou a zapálila vedle sebe hadr napuštěný čistidlem. Žena v agonii pouze mechanicky opakovala, že »to musela udělat«.

J. Z. byla převezena do psychiatrické léčebny ve Šternberku. „To, co udělala, si pacientka uvědomuje, ale jiným způsobem než zdraví lidé. Ví, že někoho zabila, ale neuvědomuje si, že to byly její vlastní děti,“ uvedla tehdy primářka zařízení a vyloučila, že by žena chorobu, nejspíš schizofrenii, předstírala. Ošetřujícím lékařům J. Z. sdělila, že zachránila lidstvo před dvěma malými roboty.

Znalci konstatovali, že J. Z., která v minulosti nebyla nikdy psychiatricky léčena a pracovala jako učitelka ve speciální škole, není trestně odpovědná.

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište na aha@ahaonline.cz


Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.